voorbereiding bevalling

Voorbereiding bevalling

Door te onderzoeken waar je wilt bevallen en wat je staat te wachten, kom je goed beslagen ten ijs. Verloskundige Ellen Andrea tipt wat je kunt toen ter voorbereiding van de bevalling.

 1. Vergroot je kennis

  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als een zwangere weinig tot geen angst voor de bevalling heeft, de bevalling soepeler verloopt. Ben je bang voor de bevalling, dan helpt het als je er meer over te weten komt. Wat zijn ontsluitingsweeën, wat zijn persweeën, hoelang kunnen ze duren? Je kunt er boeken en tijdschriften over lezen, het aan je verloskundige vragen of je tijdens een zwangerschapscursus laten informeren. Ook in het ziekenhuis worden hierover informatieavonden georganiseerd.

 2. Bedenk waar je wilt bevallen

  Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Bespreek het met je verloskundige. Zij kan alle voor- en nadelen met jou en je partner op een rijtje zetten. Je hoeft niets definitief vast te leggen. Dus als je toch ergens anders wilt bevallen als de weeën eenmaal zijn begonnen, dan kan dat.

 3. Neem rust

  Zorg dat je uitgerust aan de bevalling begint. Doe de laatste weken alles in een rustig tempo. Ga als het kan elke middag even liggen. Neem op tijd zwangerschapsverlof en probeer alle spullen voor de komst van je baby zo rond de 36 weken in huis te hebben.

 4. Regel wie je bij de bevalling wilt

  Wie ondersteunt je tijdens de bevalling? Alleen je partner of ook je zus, een vriendin, je moeder: het kan allemaal. Kies voor mensen bij wie je je niet groot hoeft te houden, en vertel hen alvast wat je wensen zijn en maak eventueel een geboorteplan. Bespreek dit allemaal ook met je verloskundige. Heb je al kinderen, bedenk dan of en hoelang je hen bij de bevalling wilt hebben.

 5. Kies eventueel een zwangerschapscursus

  Op een zwangerschapscursus leer je je ontspannen. Je oefent alvast met houdingen die tijdens de bevalling van pas komen, met het opvangen van de verschillende soorten weeën en met ademhalingstechnieken. Je partner leert wat hij kan doen tijdens de bevalling. Redelijk nieuw is de cursus Mindful zwanger. Hiermee vergroot je je emotionele stabiliteit door in het ‘nu’ te blijven.