Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ziekenhuisbevalling, wat kun je verwachten?

Je kunt in Nederland thuis bevallen of in het ziekenhuis. Als je een medische indicatie hebt, beval je sowieso in het ziekenhuis. Wat kun je verwachten van zo’n ziekenhuisbevalling?

Advertentie

Wanneer een ziekenhuisbevalling?

Als je zwangerschap zonder problemen verloopt, kun je in Nederland kiezen of je in het ziekenhuis wilt bevallen of thuis. Als je een medische indicatie hebt of er zijn andere omstandigheden dan beval je sowieso in het ziekenhuis. Heb je geen medische indicatie, maar wil je toch graag in het ziekenhuis bevallen? Dan heet dat een poliklinische bevalling.

Als je geen medische indicatie hebt, kun je tot het laatste moment beslissen waar je wilt bevallen. Wilde je tijdens je zwangerschap graag in het ziekenhuis bevallen, maar gaat de bevalling thuis zo vlot dat je niet meer wil of kan verplaatsen? Dan kun je thuis bevallen. Of misschien had je je voorgenomen om thuis te bevallen, maar wil je tijdens de weeën toch liever naar het ziekenhuis. Dan kan dat ook, maar wel op voorwaarde dat je nog kan worden vervoerd.

Lees meer: De bevalling: wat kun je verwachten?

Poliklinische bevalling

Heb je geen medische indicatie, maar wil je graag in het ziekenhuis bevallen? Dat heet een poliklinische bevalling. De bevalling wordt dan door je eigen verloskundige begeleid. De kraamverzorgster is degene die de verloskundige helpt.

Advertentie

Ziekenhuisbevalling met medische noodzaak

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak wordt ook wel een klinische ziekenhuisbevalling genoemd. Zo’n bevalling wordt niet door je verloskundige, maar door een gynaecoloog of een klinisch verloskundige van het ziekenhuis begeleid. Er zijn verschillende redenen om klinisch te bevallen:

 • De ligging van je baby
  De meest ideale en meest voorkomende ligging van een baby is als hij met zijn voeten opgekruld en zijn achterhoofd naar beneden ligt. Dit noem je de achterhoofdsligging. Als er geen complicaties zijn en je baby ligt in deze houding, kun je thuis bevallen. Misschien ligt jouw baby wel in een andere ligging, bijvoorbeeld in de stuitligging De kans op complicaties is dan groter en dan moet je in het ziekenhuis bevallen.
 • Vroeggeboorte
  Als de bevalling voor de 37e week begint, beval je in het ziekenhuis. Je baby heeft meteen na de geboorte extra medische zorg nodig.
 • Keizersnede
  Voor de bevalling kan al bekend zijn dat er een keizersnede nodig is. Dit noem je een geplande keizersnede. Deze kan bijvoorbeeld gepland worden als je baby in een stuitligging ligt. Een keizersnede vindt altijd in het ziekenhuis plaats.
 • Moeizame eerste bevalling
  Hebben er complicaties plaatsgevonden tijdens een vorige bevalling? Dan kan het zijn dat de tweede bevalling klinisch wordt.
 • Meerling
  De kans op complicaties is groter als je gaat bevallen van een meerling. Daarom vinden bevallingen van meerlingen altijd in het ziekenhuis plaats.

Wanneer bel je de verloskundige?

Als je weet dat je in het ziekenhuis wilt bevallen, is het verstandig om in de volgende situaties de verloskundige te bellen:

Ben je korter dan 37 weken zwanger en heb je weeën of verlies je vruchtwater, dan moet je meteen het spoednummer van je verloskundige bellen. Het is dan te vroeg om thuis te bevallen waardoor je wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis. Ook als je ongerust bent, bel je de verloskundige.

Ben je 37 weken of langer zwanger? Dan mag je thuis of in het ziekenhuis bevallen. Je belt de verloskundige als:

Advertentie
 • je helderrood bloedverlies hebt dat niet slijmerig is en meer dan een maandverband vol. Licht bloedverlies dat bruin of rood is, is normaal. Dit komt doordat de baarmoedermond weker wordt. Twijfel je? Bel dan altijd met je verloskundige.
 • je vruchtwater verliest. Laat je verloskundige ook de kleur van het vruchtwater weten. Dit hoort kleurloos of roze te zijn. Het kan zijn dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept en dan is het groen of bruin.
 • als je regelmatige weeën hebt die elke vijf minuten terugkomen en een minuut aanhouden. Dit betekent één minuut een wee, vier minuten pauze enzovoorts. En dat een uur lang.
 • als je ongerust bent.

Lees meer: Wanneer de verloskundige bellen?

Wanneer ga je naar het ziekenhuis?

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen, komt er een moment dat je in de auto moet stappen. Wanneer je dat het beste kunt doen, hangt van een paar factoren af. Is het ziekenhuis vlakbij? Hoe snel gaat de ontsluiting? Wat voelt goed voor jou? Wil je pijnbestrijding? De verloskundige kan je hierbij adviseren.

Hoe ga je naar het ziekenhuis?

Als je met de auto naar het ziekenhuis gaat, zorg er dan voor dat iemand anders rijdt. Als dat niet kan, bel dan een taxi. Vergeet je vluchtkoffer en de Maxi-Cosi voor je baby niet mee te nemen.

Hoe verloopt een ziekenhuisbevalling?

Een ziekenhuisbevalling verloopt grofweg in vier fases:

 1. Begin bevalling
  De eerste fase van de poliklinische bevalling verloopt hetzelfde als een thuisbevalling. Je wacht thuis tot de weeën gedurende een uur lang om de vijf minuten terugkomen en een minuut aanhouden. Als dat zo is, bel je de verloskundige. Krijg je heel snel achter elkaar weeën, verlies je bloed of troebel vruchtwater? Bel dan meteen de verloskundige. Ook als je twijfelt, kun je het beste even bellen.
 2. De ontsluitingsfase
  De verloskundige komt langs om te bepalen hoe ver de ontsluiting is gevorderd. Als de ontsluiting halverwege is, kun je naar het ziekenhuis. De verloskundige belt naar het ziekenhuis om te laten weten dat jullie onderweg zijn en gaat zelf ook naar het ziekenhuis.
 3. De bevalling
  In het ziekenhuis beland je in de verloskamer. De verloskundige begeleidt je bevalling en krijgt assistentie van de verpleegkundige(n). Je partner mag bij de bevalling blijven. Mocht er toch een medische noodzaak zijn dan neemt de gynaecoloog de bevallingsbegeleiding van de verloskundige over.
 4. Naar huis
  Is de bevalling goed verlopen en zijn er geen complicaties bij jou en de baby? Dan mogen jullie naar huis. Vaak ben je dezelfde dag al thuis. Beval je laat in de middag of avond? Dan mag je vaak nog een nacht in het ziekenhuis blijven, zodat de kraamverzorgster je de volgende dag thuis kan opvangen.

Lees ook: Is bevallen in het ziekenhuis veiliger?

Pijnbestrijding

Als je in het ziekenhuis bevalt, kun je gebruik maken van pijnbestrijding met behulp van medicijnen. Dat kan bij een thuisbevalling niet. Artsen kunnen bij het toedienen van medicijnen de conditie van je baby in de gaten houden. Ook houden ze je hartslag, bloeddruk en ademhaling in de gaten. Deze apparatuur heb je alleen in het ziekenhuis. Overigens hebben niet alle ziekenhuizen alle vormen van pijnbestrijding in huis. Ook kan je bevalling al zo ver zijn gevorderd dat je niet meer voor een bepaalde pijnstilling kunt kiezen.

Lees meer: Alles over pijnbestrijding tijdens de bevalling

Verblijf in het ziekenhuis

Als je bevalling goed is verlopen en er zijn geen complicaties bij jou of je baby dan mogen jullie naar huis. Dit is vaak al op dezelfde of de volgende dag. Beval je later in de middag of ’s avonds? Dan heb je kans dat je nog een nachtje in het ziekenhuis blijft. Dit komt omdat de kraamverzorgster op dezelfde dag moet komen als dat jij thuiskomt. Mochten er wel complicaties zijn dan bekijken de artsen wanneer je weer naar huis mag. Als alles goed is gegaan na een keizersnede mag je tussen de tweede en de vijfde dag weer naar huis.

Kosten ziekenhuisbevalling

Ben je vanwege een medische noodzaak in het ziekenhuis bevallen? Dan worden alle kosten vergoed door je basisverzekering. Ook als je in het ziekenhuis bevalt, kun je het kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Bij een poliklinische bevalling moet je een eigen bijdrage betalen. De kosten voor een bevalling verschillen per ziekenhuis, daardoor verschilt ook de eigen bijdrage. Gemiddeld is de eigen bijdrage rond de € 365.

Meer lezen: Zorgverzekering en zwanger zijn, wat wordt vergoed (en wat niet)

Voorlichting ziekenhuisbevalling

Weet jij al zeker waar je wilt bevallen? Mocht je per se thuis willen bevallen dan kan het toch geen kwaad om eens naar een voorlichtingsbijeenkomst te gaan over bevallen in het ziekenhuis. Wie weet verloopt je bevalling toch anders en ga je in het ziekenhuis bevallen. Tijdens zo’n bijeenkomst zie je hoe de verloskamers eruit zien en krijg je informatie over allerlei praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende vormen van pijnbestrijding.

Nodig bij een ziekenhuisbevalling

☐ Kaart of pas van het ziekenhuis
☐ Verzekeringspapieren
☐ Adressenboekje of -lijst
☐ Foto- en/of videocamera (opgeladen)
☐ Telefoon en oplader
☐ Je baby’s eerste outfit en eerste knuffel
☐ 2 nachthemden of T-shirts
☐ Warme sokken (voor tijdens de bevalling)
☐ Pantoffels
☐ Onderbroeken (grote!)
Voedings-bh(‘s)
Zoogkompressen
☐ Makkelijke kleding voor na de bevalling
☐ Toiletartikelen (tandenborstel, tandpasta, deodorant, haarborstel, etc.)
☐ Bril (als je contactlenzen draagt)
☐ Lippenbalsem voor als je droge lippen krijgt
☐ Boeken en tijdschriften
Autostoeltje (voor als je baby mee naar huis gaat)

Meer weten? Hou hier rekening mee als je je vluchttas inpakt en klaarzet.

Bronnen: KNOVErasmus MC

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier