controles-zwangerschap

Controles tijdens je zwangerschap

Jouw gezondheid en die van je baby wordt gevolgd. Bovendien krijg je tijdens controles advies over wat je zelf kunt doen om je zo goed mogelijk te blijven voelen. Welke controles tijdens zwangerschap zijn er allemaal?

Eerste controle tijdens je zwangerschap

Als je gezond bent, vindt een eerste bezoek aan de verloskundige in principe rond de twaalfde zwangerschapsweek plaats.

Als je suikerziekte hebt of een hoge bloeddruk of denkt in aanmerking te komen voor een vlokkentest, kun je beter eerder een afspraak maken. Je kunt meteen contact opnemen met een verloskundige naar keuze, je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig.

Wat gaat er gebeuren?

Bij de eerste controle wordt de uitgerekende datum vastgesteld, zodat bekend wordt hoever je zwangerschap is gevorderd. Er worden vragen gesteld over je gezondheid, ziektegeschiedenis en leefgedrag. Bloed wordt afgenomen voor nader onderzoek en je bloeddruk wordt nagegaan. Soms zullen je urine en gewicht ook worden gecontroleerd, maar dat gebeurt niet altijd.

Verder wordt gevoeld hoe hoog de baarmoeder zit en het hartje wordt beluisterd met een doptone. Houd er rekening mee dat het hartje bij deze eerste controle soms nog niet te horen is. Wanneer je een gezonde zwangerschap doormaakt, wordt er door de verloskundige niet standaard een echo gemaakt.

Vervolgcontroles

Tot een zwangerschapsduur van 24 weken vinden de controles elke 4 weken plaats. Vervolgens begint de groei van de baby mee te spelen en kom je elke 3 weken op controle. Bij een zwangerschapsduur van 30 weken word je elke 2 weken verwacht en na de 36ste week kom je wekelijks.

Verloskundige of gynaecoloog?

De verloskundige begeleidt altijd een gewone, gezonde zwangerschap en bevalling. Een gynaecoloog neemt het over als er problemen ontstaan of als deze bij eerdere zwangerschappen zijn ontstaan.

Prenatale diagnostiek

Prenatale diagnostiek is onderzoek waarbij tijdens de zwangerschap kan worden nagegaan of de baby bepaalde aandoeningen heeft. Het onderzoek wordt niet in elk ziekenhuis gedaan, maar in bepaalde centra. Het is voornamelijk bedoeld voor aanstaande ouders met een verhoogd risico op een baby met een aangeboren afwijking.

Op zoek naar een verloskundige?

Kijk dan hier en vind via het KNOV een verloskundige bij jou in de buurt.