Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Bevallen van een tweeling

Bevallen van een tweeling: alles wat je moet weten

Is bevallen van een tweeling anders dan van een eenling? En duurt de bevalling ook twee keer zo lang? Lees hier alles over het bevallen van een tweeling.

Advertentie

Zwanger van een tweeling

De groei van tweelingen loopt over het algemeen tot 28 weken gelijk aan die van eenlingen. Omdat een tweelingzwangerschap meer risico’s met zich meebrengt dan een eenlingzwangerschap, word je tijdens je zwangerschap en bevalling begeleid door een gynaecoloog. Je krijgt bijvoorbeeld meer echo’s om de groei van beide baby’s goed in de gaten te kunnen houden. Ook wordt er meer gefocust op je bloeddruk, zwangerschapssuiker, ijzergehalte, oedeem en eventuele zwangerschapsvergiftiging.

Tip: In het boek ‘O jee, het zijn er twee’ lees je alles wat je als (nieuwe) moeder van een tweeling wilt weten.

Video: Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?

Procedure bij vroeggeboorte

Tweelingen worden vaker dan eenlingen te vroeg geboren. Gemiddeld wordt een tweeling bij 37 weken geboren. Als de baby’s na 37 weken nog niet zijn geboren, wordt in de 38ste week vaak geadviseerd om de bevalling kunstmatig in te leiden omdat de kans op complicaties toeneemt.

Wanneer je te vroeg weeën krijgt en er een vroeggeboorte dreigt, word je meestal ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Afhankelijk van de duur van de zwangerschap kan in sommige gevallen worden geprobeerd de bevalling een aantal dagen uit te stellen met weeënremmers. Dit geeft wat tijd om de rijping van de longen en andere organen van de baby’s te versnellen met medicijnen (corticosteroïden), die de moeder krijgt toegediend. Als de baby’s te vroeg geboren worden, worden ze meestal opgenomen op de afdeling neonatologie. Ernstig te vroeg geboren kinderen (24 tot 30 weken zwangerschap) zullen altijd op de NICU worden opgenomen, een intensive care afdeling voor pasgeborenen. Tien ziekenhuizen in Nederland hebben een NICU, het kan daarom nodig zijn dat de baby’s bij een vroeggeboorte worden opgenomen in een ziekenhuis in een andere woonplaats.

Ziekenhuisbevalling is de richtlijn

Het advies is om in het ziekenhuis te bevallen als je een tweeling krijgt, omdat er iets meer risico’s zijn dan bij een bevalling van een eenling. Als de eerste baby is geboren, kan de tweede baby bijvoorbeeld dwars in de buik komen te liggen, en dan kan een keizersnede nodig zijn. Ook kan de baarmoeder te vroeg gaan samentrekken of de placenta kan al loslaten terwijl de tweede baby nog geboren moet worden. Hoewel de kans dat dit gebeurt erg klein is, is snel ingrijpen in dat geval wel belangrijk. Bij een ziekenhuisbevalling ben je sneller op de OK dan wanneer je thuis bevalt. Bij je bevalling zijn behalve de gynaecoloog vaak ook een verloskundige en een verpleegkundige aanwezig.

De bevalling van een tweeling

Als je zwanger bent van een tweeling kun je in de meeste gevallen vaginaal bevallen als het eerste kind in hoofdligging ligt. Ligt de eerste baby in stuitligging, dan overleg je met de gynaecoloog hoe je het beste kunt bevallen: vaginaal of via een keizersnede. De gynaecoloog geeft hier advies over en bespreekt met je wat jij het liefste wilt. De bevalling van het eerste kind verloopt hetzelfde als bij de bevalling van een eenling. Je begint met ontsluitingsweeën, en ook het persen gaat op dezelfde manier. Soms blijven de persweeën een tijd weg na de geboorte van het eerste kind. Het kan zijn dat je baarmoeder dan te weinig kracht heeft om nog flink samen te trekken. Een infuus met weeënopwekkers kan dan helpen.

Geboorte van de tweede baby

Nadat de eerste baby is geboren, laat nummer twee vaak niet lang op zich wachten. De meeste meerlingen worden 5 tot 10 minuten na elkaar geboren, maar 25 minuten later is ook normaal. Vroeger werd er een maximum tijd aangehouden die er tussen de geboorte van de eerste en tweede mocht zitten (een half uur). Tegenwoordig is die grens wat minder streng. Zolang het tweede kind goed in de gaten gehouden kan worden, is er geen reden tot haast. De eerste baby kan meestal bij de moeder op de borst liggen terwijl de tweede baby wordt geboren.

Als het lang duurt voordat de tweede baby komt en het CTG laat zien dat hij het niet goed meer volhoudt, kan de gynaecoloog de geboorte helpen met een vacuümpomp. Ook kan de baarmoeder al gaan samentrekken, waardoor de placenta soms al loslaat. Mocht dit gebeuren, dan is het ook belangrijk dat de tweede baby snel wordt geboren, zo nodig met een keizersnede. Bij de bevalling van een tweeling is de kans op nabloedingen ook iets groter. Maar meestal wordt de tweede baby zonder problemen en vlak na de eerste baby geboren. Is er geen sprake van een vroeggeboorte (voor 37 weken) en doen de baby’s het goed? Dan kunnen jullie dezelfde dag nog naar huis.

Bron: Thuisarts

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu