Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bevallen van een tweeling: alles wat je moet weten

Is bevallen van een tweeling anders dan van een eenling? En duurt de bevalling ook twee keer zo lang? Lees hier alles over het bevallen van een tweeling.

Advertentie

Zwanger van een tweeling

De groei van tweelingen loopt over het algemeen tot 28 weken gelijk aan die van eenlingen. Omdat een tweelingzwangerschap meer risico’s met zich meebrengt dan een eenlingzwangerschap, sta je gedurende je zwangerschap en bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog. Je krijgt bijvoorbeeld meer echo’s om de groei van beide baby’s goed in de gaten te kunnen houden. Ook wordt er meer gefocust op je bloeddruk, zwangerschapssuiker, ijzergehalte, oedeem en eventuele zwangerschapsvergiftiging.

Tip: In het boek ‘O jee, het zijn er twee’ lees je alles wat je als (nieuwe) moeder van een tweeling wilt weten.

Video: Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?

Procedure bij vroeggeboorte

Tweelingen worden vaker dan eenlingen te vroeg geboren. Gemiddeld wordt een tweeling bij 37 weken geboren. Als de baby’s na 37 weken nog niet zijn geboren, worden ze vaak in de 38ste week gehaald. De kans op complicaties neemt namelijk toe als de zwangerschap nog langer duurt. De ruimte in je buik is maar beperkt en de kwaliteit van de placenta neemt aan het eind van de zwangerschap ook af.

Wanneer er rond de 35 weken al weeën optreden, word je meestal ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Om de bevalling enigszins te remmen, krijg je medicijnen (corticosteroïden). Mochten de baby’s toch te vroeg geboren worden, hou er dan rekening mee dat ze minimaal 2 weken moeten worden opgenomen in het ziekenhuis op de afdeling neonatologie. Ernstig te vroeg geboren kinderen (24 tot 30 weken zwangerschap) zullen altijd op de NICU worden opgenomen, een intensive care afdeling voor pasgeborenen. Slechts tien ziekenhuizen in Nederland beschikken over een NICU.

Ziekenhuisbevalling is standaard

Bevallen van een tweeling gebeurt altijd in het ziekenhuis. Een tweelingbevalling brengt namelijk meer risico’s met zich mee dan een gewone bevalling. Dit geldt met name voor de tweede baby die dwars kan blijken te liggen, waardoor hij hulp nodig heeft om geboren te worden. En als de baarmoeder zich gaat samentrekken of de placenta te vroeg loslaat, kan de tweede baby het benauwd krijgen. In zo’n geval is snel ingrijpen van groot belang. Bij een thuisbevalling verlies je kostbare tijd als je op zo’n cruciaal moment nog naar het ziekenhuis moet reizen. Een ziekenhuisbevalling is dus in het belang van je eigen veiligheid en die van je baby’s.

De bevalling van een tweeling

Als je zwanger bent van een tweeling kun je in de meeste gevallen gewoon (dus vaginaal) bevallen als het eerste kind in hoofdligging ligt, en niet in stuitligging.  De bevalling van het eerste kind verloopt hetzelfde als bij de bevalling van een eenling. Je begint met ontsluitingsweeën, en ook het persen gaat op dezelfde manier. Je bent vaak wel wat minder mobiel omdat je buik zo groot is. Soms vallen de persweeën weg na de geboorte van het eerste kind. Omdat je baarmoeder tijdens je zwangerschap flink is gegroeid, kan aan het einde de rek er een beetje uit zijn. Je baarmoeder heeft dan te weinig kracht om flink samen te trekken. Een infuus met oxytocine kan de weeën dan weer op gang helpen.

Baby nummer 2 halen

Nadat nummer een is geboren, laat nummer twee vaak niet lang op zich wachten. De meeste meerlingen worden 5 tot 10 minuten na elkaar geboren, maar 25 minuten later is ook normaal. Vroeger werd er een maximum tijd aangehouden die er tussen de geboorte van de eerste en tweede mocht zitten (een half uur). Tegenwoordig is die grens wat minder streng. Zolang het tweede kind goed in de gaten gehouden kan worden, is er geen reden tot haast. Maar er zullen in elk geval geen uren tussen zitten. Na de geboorte van de eerste baby gaat de placenta namelijk minder goed functioneren, waardoor de tweede baby zuurstofgebrek kan krijgen.

Het samentrekken van de baarmoeder kan er daarnaast voor zorgen dat de placenta loslaat. Ook is de kans op nabloedingen groter. Op een gegeven moment moet het tweede kind dus echt geboren worden, desnoods door middel van een keizersnede. Dat komt trouwens niet vaak voor: meestal wordt de tweede baby zonder problemen vlak na de eerste geboren. Is er geen sprake van vroeggeboorte (voor 37 weken) en doen de baby’s het goed? Dan kunnen jullie dezelfde dag nog naar huis.

Bron: Thuisarts

Commercieel – Prenatal – Offer – Jas

Zwangerschapsjas

Ook door te dragen ná de zwangerschap
Shop nu