Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Complicaties bij een tweelingzwangerschap

Bij een meerlingzwangerschap heb je iets meer kans op complicaties en zwangerschapskwaaltjes, dan bij een bevalling van één kind. Daarom sta je onder controle bij een gynaecoloog en gebeurt de bevalling altijd in een ziekenhuis. Gelukkig verloopt ook een meerlingzwangerschap meestal gewoon zonder problemen.

Advertentie

Een meerlingzwangerschap

De boodschap dat je niet zwanger bent van één, maar twee (of zelfs meer) baby’s, kan een enorme verrassing zijn. Soms is het best even schrikken, want je moet straks opeens voor meerdere baby’s tegelijk zorgen. Daarbij is er bij een meerlingzwangerschap iets meer kans op complicaties. Gelukkig word je goed begeleid en sta je onder controle van een gynaecoloog. De groei van de baby’s is namelijk – anders dan bij één baby – niet goed vanaf de buitenkant te zien. Daardoor zullen er regelmatig echo’s moeten worden gemaakt om de groei te controleren. De bevalling van een meerling moet in principe altijd in het ziekenhuis plaatsvinden.

Complicaties meerlingzwangerschap

Overmatig braken is een vaak voorkomende complicatie bij een meerlingzwangerschap. Ook is er een iets verhoogde kans op bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte. Lees hier wanneer er wordt gesproken van hyperemesis gravidarum, oftewel extreme zwangerschapsmisselijkheid.

Overmatig braken

Veel overgeven betekent zeker niet altijd dat je zwanger bent van een meerling, maar het komt wel vaker voor bij meerlingzwangerschappen. Dit komt waarschijnlijk doordat het lichaam dan meer van het zwangerschapshormoon (HCG) aanmaakt. Sommige vrouwen zijn daar gevoelig voor, waardoor ze veel last kunnen krijgen van misselijkheid.

Tekort aan ijzer, mineralen en vitaminen

Een meerlingzwangerschap vraagt veel van je lichaam, je moet immers meerdere baby’s van voldoende voedingstoffen voorzien. Er kunnen daardoor allerlei tekorten ontstaan, zoals een ijzertekort. Daarom wordt er vaak al vroeg gestart met het voorschrijven van ijzertabletten. Ook foliumzuur en andere belangrijke mineralen kom je al snel tekort bij een meerlingzwangerschap. Daarom wordt er vaak geadviseerd om al aan het begin van je zwangerschap te beginnen met het slikken van multivitaminen. Let wel op dat je vitaminen speciaal voor zwangere vrouwen koopt. Ook goede voeding is belangrijk, eet gezond en voldoende tijdens je zwangerschap. Dat kan veel klachten voorkomen.

Hoge bloeddruk

Als je zwanger bent van een meerling heb je een grotere kans op een hoge bloeddruk. Zelfs bij vrouwen die zwanger zijn van één baby is dit een van de meest voorkomende complicaties. Normaal daalt je bloeddruk rond de twintigste week, dit heet de mid-pregnancy-drop, en daarna stijgt hij weer naar het normale niveau. Bij sommige vrouwen gebeurt dat niet, waardoor zij waarschijnlijk een hogere kans hebben op een té hoge bloeddruk. Meestal treedt deze complicatie op aan het eind van het tweede trimester of in het derde trimester. Je bloeddruk zal bij elke controle gemeten worden en zo nodig gewichtstoename en urine gecontroleerd. Een hoge bloeddruk kan namelijk voor zwangerschapsvergiftiging zorgen, een verzamelnaam voor vier ernstige complicaties. De ziektes kunnen ervoor zorgen dat bepaalde organen niet meer goed werken en dat kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby.

Zwangerschapscholestase

Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling hebben een grotere kans op het krijgen van deze aandoening. Zwangerschapscholestase kenmerkt zich door vreselijke jeuk in handpalmen en onder de voeten. Het woord ‘cholestase’ betekent galstuwing. Normaal gesproken wordt gal in de lever aangemaakt en afgevoerd via de galwegen. De galstuwing bij de moeder leidt tot ophoping van galzuren in het bloed. Deze galzuren bereiken via de bloedsomloop ook je baby en dat kan gevaarlijk zijn. In het ergste geval kan dit leiden tot vroeggeboorte of zelfs doodgeboorte. Als er cholestase bij je wordt geconstateerd, wordt activiteit van je baby in de gaten gehouden via de CTG in het ziekenhuis. Vaak wordt er gekozen om de bevalling bij 37 weken in te leiden.

Moeite met bewegen

Een meerlingzwangerschap is voor veel vrouwen vooral lichamelijk erg zwaar. Hoewel het niet zo is dat je twee keer zoveel gewicht draagt als bij een éénling – tweelingen zijn bij de geboorte meestal een stuk lichter – heb je toch extra gewicht mee te dragen. Daardoor kun je last krijgen van rugklachten, een pijnlijk bekken, en zwangerschapsischias.

Groeivertraging

Een tweeling blijft altijd iets kleiner dan een éénling. Na ongeveer 30 tot 32 weken zal het gemiddelde gewicht wat lager blijven. Dit komt doordat het kind meestal een wat kleinere placenta heeft, ze moeten de ruimte immers delen. Gemiddeld wegen tweelingen, als ze bij 37 weken geboren worden, rond de 5 pond. Met behulp van een echo wordt in de gaten gehouden of beide kinderen voldoende groeien. Als er een baby niet voldoende groeit is er in de meeste gevallen een opname in het ziekenhuis nodig. Bedrust zorgt dat de baby’s beter kunnen groeien en ook kan de groei zo goed in de gaten worden gehouden.

Als één van de baby’s niet goed groeit is het soms moeilijk een juiste keuze te maken. De bevalling inleiden of een keizersnede is de beste optie voor de kleinere baby, maar voor de baby waar het goed mee gaat is het beter om nog langer in de baarmoeder te blijven. De longen, darmen, het slikmechanisme en de temperatuurregeling zijn namelijk nog niet helemaal klaar om geboren te worden.

Vroeggeboorte

Bij meerlingen komt een vroeggeboorte vaker voor dan bij éénlingen. Doordat de baarmoeder ver uitrekt kunnen er namelijk eerder weeën opkomen. Bij een dringende vroeggeboorte word je meestal in het ziekenhuis opgenomen. Is het echt te vroeg, dan kan geprobeerd worden de bevalling uit te stellen. De arts kan besluiten om medicijnen voor longrijping toe te dienen, zogenaamde corticosteroïden. Deze hormonen zorgen ervoor dat de longen en andere organen van de baby sneller rijpen, zodat ze hopelijk hun werk goed kunnen doen als het kind te vroeg wordt geboren. Medicijnen voor longrijping worden in principe tot 34 weken zwangerschap via een injectie aan de moeder gegeven.

TTS en TAPS

Bij een monochoriale tweelingzwangerschap (tweeling deelt placenta) is er meer kans op complicaties dan bij een twee-eiige tweelingzwangerschap of een eenlingzwangerschap. Dat geldt voor complicaties als groeiachterstand of vroeggeboorte, maar vooral de kans op tweeling transfusie syndroom (TTS). Deze complicatie komt zeer zelden voor. Bij TTS gaat er van één baby meer bloed naar de andere dan dat er terugkomt. Het gevolg is dat één van de kinderen te weinig bloed krijgt en de ander teveel. Dit is erg gevaarlijk voor de gezondheid van de baby’s. TTS kan op ieder moment in de zwangerschap ontstaan, echter is de kans het grootst is tussen de 16 en 26 weken. TTS kan behandeld worden met een laser. Heel soms komt TTS terug of treedt er een ander syndroom op, genaamd TAPS. Hierbij zitten er slechts zeer kleine bloedvatverbindingen zijn tussen de twee foetussen. Hierdoor krijgt de ene helft van de tweeling te veel rode bloedcellen, en de andere helft juist te weinig. Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft hier veel onderzoek naar gedaan.

Eerder stoppen met werken

Bij een meerlingzwangerschap is het bijna altijd nodig om eerder te stoppen met werken. Gemiddeld worden tweelingen namelijk 3 weken eerder geboren, dus bij 37 weken. Als je niet eerder stopt met werken heb je dus nauwelijks tijd om je voor te bereiden op de bevalling. Het zwangerschapsverlof bij een tweeling gaat ook eerder in, namelijk 10-8 weken voor de vermoedelijke datum van bevalling in. Vanaf 1 april 2018 geldt minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof (meerlingenverlof) bij een meerlingzwangerschap.

Bron: CJG

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu