Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vloeien na bevalling

Vloeien na de bevalling

Het is heel normaal dat je na je bevalling nog een tijdlang bloed verliest. Deze ‘kraamvloed’ duurt meestal zo’n vier tot zes weken. Het gaat vanzelf over, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Lees hier alles over bloedverlies na de bevalling.

Advertentie

Tip: Hier bestel je makkelijk alle soorten en maten maandverband

Oorzaak bloedverlies na de bevalling

Na de geboorte van je kind verlies je nog een tijdje bloed, wondvocht en bloederig weefsel via je vagina. Dat is heel normaal: je baarmoeder moet herstellen van de zwangerschap en bevalling en zich klaarmaken voor de eerste menstruatie. Vloeien gebeurt zowel na een natuurlijke bevalling als na een keizersnede.

De oorzaak: direct na de bevalling verlies je bloed uit de plek waar de placenta aan de baarmoederwand vastzat. Na de geboorte van de baby laat de placenta los en komt naar buiten (de nageboorte). Er blijft een wond achter op de plek waar hij vastzat in de baarmoeder. Doordat de baarmoeder erg goed doorbloed is, bloedt deze wond meer dan andere plekken van je lichaam. Met het krimpen van de baarmoeder trekken de bloedvaatjes dicht, waardoor het bloedverlies minder wordt.

Toch blijf je ook de eerste dagen na de bevalling nog steeds bloed verliezen alsof je hevig menstrueert. Dat komt doordat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten, net als bij een menstruatie. Dit is bloederig weefsel (ook wel lochia genoemd) in helderrood bloed. Er kunnen ook vrij grote stolsels in zitten, soms zo groot als een tennisbal. Vooral als je een tijdje hebt gelegen kun je daarna zo’n stolsel voelen. Je hoeft hier niet van in paniek te raken, dit is normaal. Vertrouw je het niet omdat je erg veel bloed en/of meerdere grote stolsels achter elkaar verliest, neem dan contact op met de verloskundige.

Advertentie

Meer lezen: Zo verloopt het herstel na een keizersnede

Hoe lang duurt vloeien?

Voor kraamvloed staat zes weken, maar het verschilt erg per vrouw hoe lang het vloeien precies duurt. Gemiddeld stopt het bloeden na drie tot vier weken. Een paar dagen na de bevalling wordt het al minder; het lijkt dan meer op een normale menstruatie. De kleur verandert van helderrood naar roodbruin en de hoeveelheid stolsels neemt af. Uiteindelijk verlies je vaak alleen nog wat gelig of lichtroze wondvocht. De kraamverzorgster vraagt dagelijks hoe het gaat met het bloedverlies en of je ergens last van hebt, om in de gaten te houden of het normaal verloopt.

Lees hier wat je allemaal kunt verwachten direct na de bevalling en de maanden daarna.

Wat kun je eraan doen?

Vloeien na de bevalling kun je niet voorkomen, het hoort er nou eenmaal bij. Het is ook belangrijk dat het gebeurt: je baarmoeder maakt zichzelf als het ware schoon, door het baarmoederslijmvlies van de zwangerschap af te stoten. Zo bereidt je baarmoeder zich voor op de start van een nieuwe menstruatiecyclus.

Advertentie

Het enige wat je eraan kunt doen, is ervoor zorgen dat het bloed goed opgevangen wordt, zodat je niet doorlekt in je kleding of bed. De eerste dagen heb je daar speciaal kraamverband voor nodig. Dit is extra groot, dik maandverband (lees er hier meer over). Het zit in het kraampakket van je zorgverzekeraar, net als een matrasbeschermer, celstofmatje of onderlegger om je matras te beschermen tegen doorlekken. Wanneer het bloedverlies minder wordt, kun je overstappen op gewoon maandverband.

Daarnaast kan het geven van borstvoeding het samentrekken van de baarmoeder stimuleren en daarmee ook de afvoer van het baarmoederslijmvlies, waardoor het bloedverlies sneller afneemt. Verder is het een kwestie van geduld. Je baarmoeder heeft tijd nodig om te herstellen en daarna een nieuw baarmoederslijmvlies aan te maken.

Hoewel het bloedverlies na zes weken over hoort te zijn, kan het (met name als je borstvoeding geeft) soms wel een jaar duren voordat je weer gaat menstrueren. Maar let op: je kunt vóór die eerste menstruatie al wel weer vruchtbaar zijn.

Lees ook: Alles over de eerste menstruatie na de bevalling

Wat mag je niet doen zolang je vloeit?

Omdat er zolang je vloeit wat meer kans is op een infectie, mag je niet in bad en geen tampons gebruiken. Ook met seks (penetratie) moet je wachten tot het vloeien is gestopt. Verder kun je vanwege de genezende wond in je baarmoeder beter niet meteen weer gaan sporten. Eet gezond en probeer genoeg rust te pakken, zodat je het herstel van je lichaam ondersteunt. In shape raken komt later wel weer. Wel kun je heel voorzichtig, als jouw lijf het toelaat, beginnen met je bekkenbodemspieren trainen.

Lees ook: Seks na de bevalling, wanneer kan het weer?

Meer bloedverlies na beweging

Hoeveel bloed je precies verliest, verschilt per vrouw. Vaak wordt het na verloop van tijd minder, maar het kan ook opeens weer wat heviger worden. Het kan ook gedurende de dag verschillen hoeveel bloed je verliest. Het vloeien wordt vaak heviger als je meer gaat bewegen. Dus als je eerst een paar dagen in bed hebt doorgebracht en daarna voor het eerst de trap afgaat, of voor het eerst een rondje buiten loopt, kan je opeens weer veel bloed verliezen. Daar hoef je niet van te schrikken, dat is heel normaal.

Lees ook: Wanneer kun je weer sporten na een bevalling?

Wanneer de huisarts of verloskundige raadplegen?

Zolang je kraamzorg krijgt, houdt de kraamverzorgende je bloedverlies in de gaten. Het is normaal als het bloedverlies tijdelijk toeneemt als je weer meer uit bed komt en meer gaat bewegen. Maak je je zorgen over de hoeveelheid, bel dan je verloskundige of de huisarts. Doe dit in elk geval in de volgende gevallen.

 • Als het bloed helderrood blijft.
 • Als het na een paar dagen niet minder wordt.
 • Als het na een week erger wordt.
 • Als het plotseling helemaal stopt.
 • Als je opnieuw begint te bloeden terwijl het vloeien al was gestopt.
 • Als het langer dan zes weken duurt.
 • Als je koorts krijgt en/of de lochia stinkt.

Het kan ook zijn dat een stolsel de afvoer van bloed tijdelijk heeft belemmerd. Als het stolsel naar buiten komt, komt het opgehoopte bloed dat erachter zat in één keer mee. Hoewel je daarvan kunt schrikken, hoeft dit dus geen overmatig bloedverlies te zijn. Maar neem bij zorgen gerust contact op met de verloskundige.

Abnormaal bloedverlies: wat nu?

Het is zelf moeilijk te beoordelen of er sprake is van overmatig of abnormaal bloedverlies. Trek bij twijfel dus aan de bel bij je kraamverzorgende, verpleegkundige of huisarts. Zij kunnen controleren of er inderdaad sprake is van abnormaal bloedverlies. Er wordt gesproken van abnormaal bloedverlies als:

 • je meer dan 450 milliliter bloed verliest.
 • het bloed helderrood blijft.
 • het bloedverlies na enkele dagen niet afneemt.
 • als het bloedverlies verergert aan het einde van de eerste of aan het begin van de tweede week.
 • als het bloedverlies langer dan zes weken duurt.

Als de verloskundige of huisarts abnormaal bloedverlies constateert, kunnen er verschillende oorzaken zijn:

 • Een deel van de placenta is achtergebleven, waardoor de baarmoeder niet goed kan samentrekken en de bloedvaatjes blijven bloeden.
 • De baarmoeder trekt niet goed samen door een te lage spierspanning (atonie). Dit komt soms voor bij een erg langdurige bevalling, een erg grote baby of een meerling.
 • Een scheurtje of knip is niet goed gehecht.
 • Er is een infectie in of rond de baarmoeder (de kans hierop is groter na een keizersnede/kunstverlossing).

Zeldzame oorzaken zijn:

 • Beschadiging van de baarmoedermond.
 • Een vleesboom.
 • Afwijkende bloedstolling.

De verloskundige of huisarts zal aan je buik voelen om te controleren hoe hoog de baarmoeder zit en hoe de spierspanning is. Soms moet hij/zij met een eendenbek in je vagina kijken of de baarmoedermond openstaat. Als er meer onderzoek nodig is, word je doorverwezen naar de gynaecoloog. Die kan bloedonderzoek laten doen en een echo van je baarmoeder maken om te kijken welke behandeling nodig is.

Achtergebleven placentaresten moeten op de operatiekamer worden verwijderd. Dit gebeurt onder narcose of met een ruggenprik. Soms is daarna nog curettage nodig. Bij een ontsteking krijg je ook antibiotica. Als het bloedverlies door een niet goed gehechte scheur of knip komt, word je opnieuw gehecht. Trekt de baarmoeder niet goed samen, dan krijg je hier een aantal dagen medicijnen voor.

Geur van het bloedverlies

De geur van het bloedverlies is moeilijk te omschrijven, maar het ruikt over het algemeen een beetje zoetig en menstruatieachtig. Het kan ook de typische geur van wondvocht hebben. Als de geur van je kraamvloed erg onaangenaam is, of na verloop van tijd sterk en vies begint te ruiken, dan kan er sprake zijn van een infectie. Mogelijk is er een deel van de placenta in je baarmoeder achtergebleven of is er een ontsteking ontstaan. Neem in dat geval ook contact op met je verloskundige of huisarts.

Voorzorgsmaatregelen

Meld het tijdens de zwangerschap bij de verloskundige als in je familie bloedstollingsproblemen voorkomen, als je bloedverdunners slikt en als je na een eerdere bevalling te veel bloed bent verloren. Het bloedverlies wordt dan extra in de gaten gehouden na de bevalling. Is dit niet het geval, zie de kraamvloed dan vooral niet als iets zorgelijks, maar als een normaal onderdeel van het krijgen van een baby. Je lichaam doet wat nodig is om daarvan te herstellen.

Meer weten over de tijd na je bevalling? Uit onderzoek blijkt: zo lang duurt ontzwangeren écht.

Bron: De Verloskundige, Radboud umc

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier