vloeien na de bevalling

Vloeien na de bevalling

Het is heel normaal dat je na je bevalling bloed, wondvocht en bloederig weefsel verliest (ook wel lochia genoemd). De baarmoeder moet herstellen en zich klaarmaken voor de eerste menstruatie. De kraamvloed duurt zo’n vier tot zes weken. Lees hier waar je op moet letten.

Vloeien na de bevalling

Direct na de bevalling verlies je bloed uit de plek waar de placenta aan de baarmoederwand vastzat. Na de geboorte van de baby laat de placenta los en komt naar buiten, waarna er op de plek waar hij zat een wond zit. Doordat de baarmoeder erg goed doorbloed is, bloedt deze wond ook meer dan op andere plekken van je lichaam. Met het krimpen van de baarmoeder trekken de bloedvaatjes dicht, waardoor het bloedverlies minder wordt.

Toch blijf je ook de dagen na de bevalling bloed verliezen alsof je hevig menstrueert. Net als bij de menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit is bloederig weefsel (lochia) in helderrood bloed. Er kunnen ook vrij grote stolsels in zitten, soms zo groot als een tennisbal. Vooral als je een tijdje hebt gelegen kun je daarna zo’n stolsel voelen. Je hoeft hier niet van in paniek te raken, dit is normaal. Vertrouw je het niet omdat je erg veel bloed en/of meerdere grote stolsels achter elkaar verliest, neem dan contact op met de verloskundige.

Hoe lang duurt vloeien?

Voor kraamvloed staat zes weken, maar het verschilt erg per vrouw hoe lang het vloeien precies duurt. Gemiddeld stopt het bloeden na drie tot vier weken. Een paar dagen na de bevalling wordt het al minder, het lijkt dan meer op een normale menstruatie. De kleur verandert van helderrood naar roodbruin en de hoeveelheid stolsels neemt af. Uiteindelijk verlies je vaak alleen nog wat geel wondvocht. De kraamverzorgster vraagt dagelijks hoe het gaat met het bloedverlies en of je ergens last van hebt, om in de gaten te houden of het normaal verloopt.

Wat kun je eraan doen?

De eerste dagen heb je kraamverband nodig om het bloedverlies op te vangen. Dit is extra groot, dik maandverband. Het zit in het kraampakket van je zorgverzekeraar, net als een matrasbeschermer, celstofmatje of onderlegger om je matras te beschermen tegen doorlekken. Wanneer het bloedverlies minder wordt, kun je overstappen op gewoon maandverband. Borstvoeding geven kan het samentrekken van de baarmoeder en de afvoer van slijmvlies helpen, waardoor het bloedverlies sneller afneemt. Verder is het een kwestie van geduld. Je baarmoeder heeft tijd nodig om te herstellen en een nieuw baarmoederslijmvlies aan te maken.

Hoewel het bloedverlies na zes weken over hoort te zijn, kan het met name als je borstvoeding geeft soms wel een jaar duren voordat je weer gaat menstrueren. Maar let op: je kunt vóór die eerste menstruatie al wel weer vruchtbaar zijn.

Wat mag je niet doen zolang je vloeit?

Omdat er zolang je vloeit wat meer kans is op een infectie, mag je niet in bad en geen tampons gebruiken. Ook met seks (penetratie) moet je wachten tot het vloeien is gestopt. Verder kun je vanwege de genezende wond in je baarmoeder beter niet meteen weer gaan sporten. Eet gezond en probeer genoeg rust te pakken, zodat je het herstel van je lichaam ondersteunt. In shape raken komt later wel weer. Wel kun je heel voorzichtig, als jouw lijf het toelaat, beginnen met je bekkenbodemspieren trainen.

Video: Hersteltraining 'Fit na de bevalling': zo voorkom je lage rugpijn (aflevering 1).

Wanneer de huisarts of verloskundige raadplegen?

Zolang je kraamzorg krijgt, houdt de kraamverzorgende het bloedverlies in de gaten. Het is normaal als het bloedverlies tijdelijk toeneemt als je weer meer uit bed komt en beweegt. Maak je je zorgen over de hoeveelheid, bel dan je verloskundige of de huisarts. Doe dit in elk geval in de volgende gevallen:

 • Als het bloed helderrood blijft.
 • Als het na een paar dagen niet minder wordt.
 • Als het na een week erger wordt.
 • Als het plotseling stopt.
 • Als je opnieuw begint te bloeden terwijl het vloeien al was gestopt.
 • Als het langer dan zes weken duurt.
 • Als je koorts krijgt en/of de lochia stinkt.

Het kan ook zijn dat een stolsel de afvoer van bloed tijdelijk heeft belemmerd. Als het stolsel naar buiten komt, komt het opgehoopte bloed dat erachter zat in één keer mee. Hoewel je daarvan kunt schrikken, hoeft dit dus geen overmatig bloedverlies te zijn. Maar neem bij zorgen gerust contact op met de verloskundige.

Abnormaal bloedverlies: wat nu?

Als de verloskundige of huisarts abnormaal bloedverlies constateert, kunnen er verschillende oorzaken zijn:

 • Een deel van de placenta is achtergebleven, waardoor de baarmoeder niet goed kan samentrekken en de bloedvaatjes blijven bloeden.
 • De baarmoeder trekt niet goed samen door een te lage spierspanning (atonie). Dit komt soms voor bij een erg langdurige bevalling, een erg grote baby of een meerling.
 • Een scheurtje of knip is niet goed gehecht.
 • Er is een infectie in of rond de baarmoeder (de kans hierop is groter na een keizersnede/kunstverlossing).

Zeldzame oorzaken zijn:

 • Beschadiging van de baarmoedermond.
 • Een vleesboom.
 • Afwijkende bloedstolling.

De verloskundige of huisarts zal aan je buik voelen om te controleren hoe hoog de baarmoeder zit en hoe de spierspanning is. Soms moet hij/zij met een eendenbek in je vagina kijken of de baarmoedermond openstaat. Als er meer onderzoek nodig is, word je doorverwezen naar de gynaecoloog. Die kan bloedonderzoek laten doen en een echo van je baarmoeder maken om te kijken welke behandeling nodig is.

Achtergebleven placentaresten moeten op de operatiekamer worden verwijderd. Dit gebeurt onder narcose of met een ruggenprik. Soms is daarna nog curettage nodig. Bij een ontsteking krijg je ook antibiotica. Als het bloedverlies door een niet goed gehechte scheur of knip komt, word je opnieuw gehecht. Trekt de baarmoeder niet goed samen, dan krijg je hier een aantal dagen medicijnen voor.

Voorzorgsmaatregelen

Meld het tijdens de zwangerschap bij de verloskundige als in je familie bloedstollingsproblemen voorkomen, als je bloedverdunners slikt en als je na een eerdere bevalling te veel bloed bent verloren. Het bloedverlies wordt dan extra in de gaten gehouden na de bevalling. Is dit niet het geval, zie de kraamvloed dan vooral niet als iets zorgelijks, maar als een normaal onderdeel van het krijgen van een baby. Je lichaam doet wat nodig is om daarvan te herstellen.

Meer weten over de tijd na je bevalling? Uit onderzoek blijkt: zo lang duurt ontzwangeren écht.