door

Artsen: vaccinatieprogramma zou uitgebreid moeten worden

Is jouw kind binnenkort weer aan de beurt voor een prik in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma? Het lijkt misschien of je kind tegen belachelijk veel ziektes wordt ingeënt, maar sommige artsen vinden dat het er nog niet genoeg zijn. Ze noemen Nederland zelfs 'het traagste jongetje van de klas' als het gaat om het invoeren van belangrijke vaccinaties die in het buitenland wel al worden gegeven.

Je hoort de laatste tijd veel over ‘anti-vaxxers’: ouders die twijfelen over het nut en de noodzaak van al die vaccinaties en hun kinderen daarom beperkt of helemaal niet laten inenten. Niet alleen zeggen artsen dat dit onverantwoord is en die prikken juist heel belangrijk, sommige deskundigen stellen zelfs dat we in Nederland te zuinig zijn met vaccinaties voor kinderen. Volgens hen mag het Rijksvaccinatieprogramma wel wat uitgebreider. In een artikel van journalist Jop de Vrieze in De Groene Amsterdammer pleiten deskundigen voor meer vaart en daadkracht.

Advertentie

Uitbreiding vaccinatieprogramma

Je denkt misschien: maar er zitten toch al best veel prikken in het vaccinatieprogramma? Nou, er ontbreken nogal wat als je het vergelijkt met het buitenland. Zo worden daar ook vaccins tegen het rotavirus, waterpokken, gordelroos, meningokokken B en influenza aan kinderen gegeven. Prikken die je in Nederland over het algemeen alleen op eigen kosten kunt halen bij de huisarts.

Lees ook: vaccinaties en inentingen bij je baby.

Hersenvliesontsteking

Onlangs werd de meningokokken ACWY prik ingevoerd voor baby’s van 14 maanden en 14-jarigen. Dat is niet voor niets: in 2018 overleden er achttien Nederlanders aan de ziekte. Een infectie door meningokokken, bijvoorbeeld type W, kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomt. Zelfs bij een snelle behandeling kan de ziekte binnen 24 tot 48 uur fataal zijn. Ook na genezing kunnen er gevolgen zijn, zoals leermoeilijkheden, concentratiestoornissen, doofheid of amputatie van armen of benen. De twee verschillende beschikbare vaccins werden jaren geleden al door het Europese Medicijnagentschap goedgekeurd. Maar het duurde nog tot mei 2018 voor in Nederland de campagne kon beginnen, en dan alleen voor baby’s en 14-jarigen, want er waren niet genoeg vaccins om iedereen in te enten.

Lees hier: wat betekent de uitbreiding van de meningokokken-vaccinatie voor jouw kind?

 

Meningokokkenziekte

Engeland voerde de laatste jaren verschillende vaccinaties in die wij nog niet geven of pas veel later invoerden. Britse kinderen en zwangeren krijgen de griepprik en zwangeren krijgen een prik tegen kinkhoest om hun kind in de eerste levensmaanden te beschermen. Het vaccin tegen kinkhoest voor zwangeren wordt hier pas eind dit jaar ingevoerd. In Engeland introduceerden ze het vaccin tegen het rotavirus al in 2013 voor alle baby’s en in 2016 kwam daar het vaccin tegen meningokokken B. Tegen meningokokken B worden Nederlandse kinderen niet ingeënt. Terwijl het tot de recente stijging van type W de meest voorkomende veroorzaker was van de levensgevaarlijke meningokokkenziekte.

Rotavirus

Het vaccin tegen het rotavirus is ook niet standaard. Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte waarbij het slijmvlies aan de binnenkant van de maag en darmen ontstoken raakt. Het is een ziekte die in Nederland veel voorkomt: vaak wordt het buikgriep genoemd. Jaarlijks belanden zo’n 3500 baby’s in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen als gevolg van door dit virus veroorzaakte diarree. Naar schatting overlijden er zes à zeven kinderen per jaar aan. In 2006 kwam er een nieuw vaccin op de markt tegen het virus en sinds 2009 adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie dit op te nemen in het vaccinatieprogramma. In Nederland wordt het vaccin medio 2019 ingevoerd, en dan ook nog alleen voor risicogroepen zoals zeer vroeg geboren kinderen. Volgens Rudy Burgmeijer, co-auteur van het Handboek vaccinaties  is Nederland als het gaat om nieuwe vaccinsvoor kinderen  het traagste jongetje van de klas. ‘Diep treurig,’ noemt hij het. ‘Een gemiste kans.’

Bron: De Groene Amsterdammer – beeld: Shutterstock