Zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Die veranderingen kunnen klachten opleveren. Een massage kan lichamelijke klachten helpen voorkomen.

Je lichaam tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap worden je spieren en gewrichten losser en soepeler om ruimte te maken voor het kind en je lichaam gereed te maken voor de bevalling. Je kunt hierdoor last krijgen van je nek en rug en van bekkenklachten. Ook kun je door de hormonen vocht vasthouden en slechter gaan slapen.

Voordelen van zwangerschapsmassage

Een massage helpt je te ontspannen. Je spieren worden soepeler, je ademhaling wordt dieper en je hoofd komt helemaal tot rust. Je lichaam kan zich herstellen. Je bloedcirculatie wordt gestimuleerd en dat geldt zelfs voor die van je kind. Door de rust tijdens de massage heb je even de tijd om stil te staan bij alle veranderingen van je lichaam.

Uit onderzoek blijkt dat zwangerschapsmassage ervoor zorgt dat je beter slaapt, minder stresshormonen aanmaakt, minder rugpijn hebt en dat complicaties tijdens de bevalling minder vaak optreden.

Negen maanden massage

In elke fase van de zwangerschap heeft massage een ander effect. In de eerste drie maanden zorgt een massage ervoor dat je je weer fitter voelt en kan het helpen om hoofdpijn en misselijkheid te verlichten. In het tweede trimester verlicht de massage klachten als rugpijn en beenkramp en zorgt het ervoor dat je beter in je vel zit. In de laatste drie maanden is de massage vooral gericht op het verminderen van klachten als bekken- en rugproblemen, vocht vasthouden en een slechte nachtrust.

Techniek zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage mag best stevig gebeuren, maar zorg ervoor dat je niet te diep masseert (of laat masseren). Hierbij is het risico te groot dat er ongewenste hormonale reacties optreden met een mogelijke vroeggeboorte tot gevolg, of dat er te veel afvalstoffen vrijkomen. Zolang het prettig is, word je gemasseerd terwijl je op je rug ligt. Als dit niet lekker meer, kun je gemasseerd worden als je op je zij ligt.

Advies

Twijfel je of zwangerschapsmassage voor jou geschikt is of heb je medische klachten, overleg dan eerst met een arts.

Naast een zwangerschapsmassage zijn er nog andere manieren om te ontspannen tijdens je zwangerschap. Lees hier welke zwangerschapscursus het beste bij jou past.