Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Tienerzwangerschap-en-school

Zwanger en school: hoe combineer je dat?

Een groot deel van de tienermoeders loopt studievertraging op tijdens of na hun zwangerschap. Maar een opleiding is belangrijk. En een diploma ook. Om ervoor te zorgen dat je alsnog je diploma haalt, is het belangrijk om goede afspraken te maken met je school.

Advertentie

Zwangerschap en school

Tot je 18e jaar ben je leerplichtig. Als minderjarige ben je dus verplicht om naar school te gaan, ook als je in verwachting bent. Om ervoor te zorgen dat je tijdens je zwangerschap zo lang mogelijk op school kan blijven, kun je het beste contact opnemen met je mentor of studiebegeleider. Samen kun je dan een persoonlijk leerplan opstellen. Een persoonlijk leerplan betekent wel dat je langer over je opleiding doet, maar dan hoef je in ieder geval niet te stoppen met school en kun je gewoon je diploma halen. Kom je er met school niet uit? Dan kan een leerplichtambtenaar van de gemeente helpen. Een leerplichtambtenaar geeft advies en bemiddelt tussen jou en de school.

Ouder dan 18 jaar

Vanaf je 18e ben je niet meer leerplichtig. Toch is het verstandig om alsnog je studie af te ronden, omdat het meer kansen biedt op de arbeidsmarkt. Neem daarom ook als meerderjarige tijdens je zwangerschap contact op met je decaan of studiebegeleider om samen een persoonlijk leerplan op te stellen. Misschien heeft je opleiding ook wel een protocol om schooluitval bij zwangere leerlingen te voorkomen.

Ontheffing van de leerplicht

Ben je minderjarig en kun je vanwege je zwangerschap of bevalling een tijdje niet naar school? Dan moet je bij de leerplichtambtenaar een ontheffing van de leerplicht aanvragen. De leerplichtwet biedt namelijk in sommige gevallen de mogelijkheid om (tijdelijke) ontheffingen aan te vragen. In het geval van een zwangerschap of bevalling kun je een vrijstelling op medische gronden aanvragen.

Financiële regelingen

Als je langer over je school doet, ben je ook meer geld aan schoolgeld kwijt. Het is daarom goed om te kijken of jij en/of je ouders misschien in aanmerking komen voor een van de onderstaande financiële regelingen.

Advertentie

Jonger dan 18 jaar:

  • Kindgebonden budget: ouders met kinderen die jonger zijn dan 18 jaar bent, hebben recht op een tegemoetkoming in de kosten (Kindgebonden Budget), mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Na de 12e en de 16e verjaardag van elk kind wordt het kindgebonden budget verhoogd. De verhoging is bedoeld als tegemoetkoming in de schoolkosten, de hoogte van het bedrag is afhankelijk van het inkomen van de ouders.

Ouder dan 18 jaar:

  • Tegemoetkoming in studiekosten: scholieren tussen de 18 en 30 jaar in het voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) hebben recht op een tegemoetkoming in de studiekosten. Deze tegemoetkoming bestaat uit een basistoelage (afhankelijk van of je thuis- of uitwonend bent) en in sommige gevallen een aanvullende toelage (afhankelijk van het inkomen van de ouders).
  • Eenoudertoelage: dit is een aanvulling op de basisbeurs die je krijgt als je een HBO-opleiding of universitaire opleiding volgt en een kind hebt maar geen partner.
  • Geld afstudeerfonds onderwijsinstelling: het ontvangen van geld uit het afstudeerfonds van een onderwijsinstelling. Dit moet je via de decaan regelen.
  • Kinderopvangtoeslag: als studerende moeder kun je ook kinderopvangtoeslag ontvangen, als je baby naar de kinderopvang gaat.

 

 

 

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting