
Wat niemand je vertelt over de kraamweek
De eerste week als moeder is magisch, maar ook héél pittig. Niet alleen is daar opeens je kersverse baby, maar ook een wildvreemde kraamverzorgster die rectaal je temperatuur meet. Om nog maar niet te spreken over (emotionele) incontinentie. Wist je dat deze kraamweekmomenten hartstikke normaal zijn?
Als je de verhalen van andere moeders hoort, zie je de kraamweek vooral rooskleurig in. Dat is het ook (die kraamverzorgster, mag je haar houden?!), maar er zijn ook onwennige en ongemakkelijke momenten. Dingen waar zelden over gepraat wordt en die niet vooraan in de boeken staan. En tóch maken veel kersverse moeders ze mee. Eén troost: je bent dus niet de enige.
Lees ook: Dingen die niemand je vertelt over de bevalling (volgens deze vrouwen)
1. Je doet geen oog dicht
Je hebt ineens een kind waar je de rest van je leven voor moet zorgen. Die gedachte kan overweldigend zijn en tja… dan wil je om de vijf minuten wel zeker weten dat je baby nog ademt. Ook midden in de nacht. Slapen is er in de kraamweek dus niet echt bij, al is het maar omdat je baby om de paar uur honger heeft.
2. Je kunt niet normaal zitten
Het is een beurse bende daar beneden. Zitten doet in de eerste week vaak pijn. Zéker als je hechtingen hebt. Het advies luidt dat het goed is om op een harde ondergrond te zitten, maar au, wat een pijn! Ook heel normaal: spierpijn. Een BBB work-out voor buik, billen en benen kan niet op tegen een bevalling.
3. Je hebt voortdurend meetings
Of nou ja, er komen mensen langs met wie je moet praten. De kraamverzorgster, de verloskundige, iemand van het consultatiebureau, ze willen allemaal toezien op het welzijn van jou en je baby. Maar anders dan bij werkoverleg kijkt niemand gek op van een verkreukeld hoofd of huilbui hier en daar.
Tip: Leuk om deze bijzondere tijden bij te houden in dit soort boekjes
4. Je verliest bloedstolsels
Dat je in de kraamweek veel bloed verliest, kon je wel inschatten. Dat dikke kraamverband is niet voor niets uitgevonden. Maar dat er in dat bloed stolsels zitten, wordt er niet altijd bij verteld. En ook niet dat die stolsels het formaat van een flinke mandarijn kunnen hebben. Het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en dat hoort bij het vloeien na de bevalling.
5. Je hebt allerlei lichamelijke ongemakken
Badend in het zweet wakker worden? Check. Aambeien? Hartstikke normaal. In je broek plassen voor de ogen van de kraamhulp? Kun je niks aan doen, je bekkenbodemspieren moeten herstellen en dan ben je de controle soms even kwijt.
Lees ook: Ontzwangeren: dit doet je lichaam na de bevalling
6. Je krijgt weinig rust down under
Je hebt er net een kind uit geperst, verschillende toeschouwers hebben je intiemste delen bekeken en al dan niet aangeraakt, dus je gunt jezelf wel wat rust daar beneden. Maar dat is nog even niet aan de orde. De kraamverzorgster en de verloskundige willen regelmatig even kijken of je vagina goed herstelt. Ook je temperatuur wordt in de gaten gehouden en dat doen ze toch het allerliefst, jawel: rectaal.
7. Je kunt elk moment in huilen uitbarsten
Het is niet zo dat niemand een woord rept over kraamtranen. Maar dat je om álles moet huilen?! Vaak begrijp je zelfs niet eens waarom de tranen over je wangen rollen. Je traanbuizen hebben het er maar druk mee.
8. Je ziet op tegen een toiletbezoek
Plassen en poepen: wat nam je dát voor de bevalling voor lief. Plassen brandt de eerste dagen enorm en als je hechtingen hebt is poepen ook geen feest. Zacht uitgedrukt…
9. Je borsten doen zéééér
Als je droomde van een grote cup, word je op dag drie à vijf op je wenken bediend. De melkproductie komt op gang en je borsten zwellen enorm op. Ze zijn warm en heel gevoelig en door de stuwing lijkt het wel alsof ze gaan ontploffen. Niet bij iedereen trouwens, sommige vrouwen voelen er nauwelijks iets van. En dat geldt voor al het bovenstaande, niet iedereen kan de hele bingokaart invullen. Maar nu kun je niet meer zeggen: waarom wist ik dit niet?!
Lees ook: De kraamweek: wat kun je verwachten?
Bron: scarymommy.com, pregnantchicken.com – Beeld: Shutterstock