door

9 dingen die niemand je vertelt over de kraamweek

De eerste week als moeder is magisch, maar ook héél pittig. Niet alleen is daar opeens je kersverse baby, maar ook een wildvreemde kraamverzorgster die rectaal je temperatuur meet. Om nog maar niet te spreken over (emotionele) incontinentie. Dáár spreekt niemand dan weer over. Wist je dat deze kraamweek-momenten hartstikke normaal zijn?

Als je de verhalen van andere moeders hoort, zie je de kraamweek vooral rooskleurig in. Dat is het ook (die kraamverzorgster, mag je haar houden?!), maar er zijn ook onwennige en ongemakkelijke momenten. Dingen waar zelden over gepraat wordt en die niet vooraan in de boeken staan. En tóch maken veel kersverse moeders ze mee. Eén troost: je bent dus niet de enige.

Advertentie

Lees ook: Dingen die niemand je vertelt over de bevalling (volgens deze vrouwen)

1. Je doet geen oog dicht

Je hebt ineens een kind waar je de rest van je leven voor moet zorgen. Die gedachte kan overweldigend zijn en tja… dan wil je om de vijf minuten wel zeker weten dat je baby nog ademt. Ook midden in de nacht. Slapen is er in de kraamweek dus niet echt bij, al is het maar omdat je baby om de paar uur gevoed moet worden.

2. Je kunt niet normaal zitten

Het is een beurse bende daar beneden. Zitten doet in de eerste week vaak pijn. Zéker als je hechtingen hebt. Het advies luidt dat het goed is om op een harde ondergrond te zitten, maar au, wat een pijn! Ook heel normaal: spierpijn. Een lesje BBB kan niet op tegen een bevalling.

3. Je ontmoet een leger aan mensen

In de kraamweek staan er allerlei vreemden naast je bed. Een kraamverzorgster, een verloskundige en mogelijk komt er ook al iemand van het consultatiebureau langs. Er zijn veel mensen die toezien op het welzijn van zowel je kind als jij.

4. Je verliest nog regelmatig bloed

Dat de bevalling een bloederige bende is, kon je wel inschatten. Maar ook daarna heb je bloedverlies, soms zelfs stolsels ter grootte van een mandarijn. Best wel schrikken als je dat voor de eerste keer aantreft. Dit heet vloeien. De oorzaak: direct na de bevalling verlies je bloed uit de plek waar de placenta aan de baarmoederwand vastzat.

5. Je hebt allerlei lichamelijke ongemakken

Badend in het zweet wakker worden? Check. Aambeien? Hartstikke normaal. In je broek plassen voor de ogen van de kraamhulp? Kun je niks aan doen, de controle ben je soms gewoon even kwijt.

Lees ook: ontzwangeren dit doet je lichaam na de bevalling

6. Je krijgt geen rust down under 

Je hebt net een kind uit een heel klein gaatje geperst, dus je gunt jezelf wel wat rust daar beneden. Maar dat is nog even niet aan de orde. Verloskundigen nemen om de haverklap een kijkje of je gehavende vagina wel goed herstelt. Ook je temperatuur wordt goed in de gaten gehouden. En dan wordt er zonder pardon een thermometer naar binnen geschoven. Rectaal, ja.

7. Je kunt elk moment in huilen uitbarsten

Het is niet zo dat niemand een woord rept over kraamtranen. Maar dat je om álles moet huilen?! Vaak begrijp je zelfs niet eens waarom de tranen over je wangen rollen. Je traanbuizen hebben het er maar druk mee.

8. Je ziet op tegen een toiletbezoek

Plassen en poepen: wat nam je dát voor de bevalling voor lief. Plassen brandt enorm en poepen met hechtingen voelt als een flinke marteling.

9. Je borsten doen gigantisch veel zeer

Als je droomde van borsten met formaat Katja Schuurman, word je op dag drie à vijf op je wenken bediend. De melkproductie komt op gang en je borsten zwellen enorm op. Ze zijn warm, kloppend en heel gevoelig. Qua gevoel geen pretje: door de stuwing lijkt wel alsof je borsten ontploffen. Althans, als je pech hebt. Sommige vrouwen voelen er nauwelijks iets van.

Lees ook: De kraamweek: wat kun je verwachten?

Bron: scarymommy.com, pregnantchicken.com – Beeld: Shutterstock