Demi's bevallingsverhaal

Na veertig weken zwangerschap zijn Demi (25) en Mario (28) Krezic er klaar voor. Maar vooralsnog lijkt de baby geen haast te hebben.

‘Het moet wel heel gek lopen, wil ik morgen bevallen… Ik sta in de hal om mijn vriendin uit te zwaaien: ‘Was gezellig vanavond, tot snel hè?’ Ze is nog niet de deur uit of ik voel iets geks in mijn buik. Oef, dit is heel anders dan een harde buik!

Advertentie

Meepuffen

Ik sluip langs Mario en zijn vrienden de trap op. Even de rust opzoeken. Pfff, krijg het er warm van. Voel de drang om mee te puffen. Dit moeten wel weeën zijn. Beneden is het stil geworden. Mario’s vrienden zijn weg. Als ik de trap afloop, vraagt Mario: “Wat was je nou aan het doen, boven?” Er gebeurt wat schatje. Ik weet het zeker: het is begonnen.

Adrenaline

Terwijl Mario nog even onder de douche stapt, probeer ik rustig in bed te liggen. De weeën komen om de tien minuten. De baby ligt in een stuit, dus als het heftiger wordt, moet ik naar het ziekenhuis. “Doe maar rustig,” zegt Mario, terwijl hij ook in bed stapt, “probeer nog wat te
slapen.” Slapen? De adrenaline giert door mijn lichaam.

Ziekenhuis

“Kom maar hoor,” zegt een vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn. We mogen naar het ziekenhuis. De weeën zijn pittiger geworden. Alle spullen staan al klaar. Let’s go! Terwijl Mario naar de auto loopt, grijp ik me vast. Een wee. Even wachten. Rustig meepuffen. Inademen, uitademen. Ja, hij is weer weg. Gauw naar de auto lopen.

Etappes

De autorit gaat goed. Heerlijk om rechtop te zitten. Druk op mijn billen, het helpt bij een wee. In de parkeergarage loopt Mario weg om
een rolstoel te halen. Maar dat hoeft niet, ik wil lopen! De wandeling gaat in etappes. In de hal krijg ik een wee. Vlakbij de verloskamer nog eentje. Ik hou me vast en probeer het weg te puffen. Laat me maar, het lukt wel.

bevalling demi
Beeld: Mirjam Cremer/ Pure life geboortefotografie

Controles

De uren kruipen voorbij. Mario is in de stoel in slaap gevallen. Ik wil het liefst in bed liggen, maar ik kan alleen zitten. Met mijn billen op de rand van de stoel. Druk zetten. Ze moeten weer controles doen. Of ik wil gaan liggen. Wat een opgave! Maar wel 5 centimeter ontsluiting.

Ruggenprik

De nacht vliegt ineens voorbij. Het wordt steeds heftiger. Ik heb nu 7 centimeter ontsluiting. Krijg de weeën niet meer weggepuft. Ik dacht dat ik de bevalling wilde ervaren zonder pijnstilling. Maar dadelijk heb ik geen energie meer over voor het persen. Ik moet er wat aan doen! De ruggenprik is nog de enige optie. Ja, dat wil ik.

Verlossing

De ruggenprik is een verlossing. Het is alsof ik in één klap weer nuchter ben. Ik kan weer liggen, kan weer praten. Terug op de verloskamer voelt het alsof ik het nooit zwaar heb gehad. Mario glimlacht even naar me. De weeën zijn wel een stuk minder sterk. “Probeer nog wat
te slapen,” zegt de verpleegster. Maar dat lukt voor geen meter. Het kan toch ieder moment gebeuren? Ik wil helemaal niet slapen!

 

Natuurlijk

Wauw, 9 centimeter! Omdat de baby in een stuit ligt, waarschuwen ze ons: er is een kans op een keizersnee. Maar hij doet het nog goed in mijn buik. Ik geloof erin. Het moet kunnen lukken via de natuurlijke weg. Een uur later zit ik op 10 centimeter. Nu begint toch het persen? Maar ik voel bijna niks!

Gouden combi

De ruggenprik omlaag en weeënopwekkers erbij. Het lijkt een gouden combi, want de weeën worden steeds heftiger. En komen heel snel ook. De verloskamer vult zich met ziekenhuispersoneel. Ik mag meepersen. Eindelijk kan ik me laten gaan. Ik moet drie keer meepersen. Twee keer lukt nog. Maar die derde keer niet. Ik heb niet genoeg lucht!

Oerkrachten

Mario slaat zijn arm om me heen, ik heb zo veel pijn. “We zien zijn billen!” hoor ik zeggen. Zijn billen? Maar hoe kan hij dan ademhalen? Hij moet eruit! Het geeft me oerkrachten. De laatste wee. Ja! Ik strek mijn armen uit. Onze zoon! De tranen stromen over mijn wangen. “Hoe heet hij?” wordt er gevraagd. Zvjezdan. Onze ‘ster aan de hemel’.’

Mini-biografie

Naam moeder: Demi
Leeftijd moeder: 25 jaar
Naam kind: Zvjezdan
Gewicht: 3670 gram
Lengte: 52 centimeter