Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwangerschapssymptomen: waar moet je op letten?

De eerste zwangerschapssymptomen kunnen je laten merken dat je zwanger bent. Een zwangerschapstest geeft duidelijkheid, maar er zijn ook andere manieren waaraan je een zwangerschap kunt herkennen.

Zwangerschapssymptomen

Sommige vrouwen voelen het vanaf het eerste moment dat ze zwanger zijn, anderen hebben het pas in de gaten na een aantal maanden. Lang niet iedereen heeft namelijk last van de bekende zwangerschapssymptomen.

Advertentie

Deze signalen en symptomen kunnen betekenen dat je zwanger bent, maar het hoeft niet zo te zijn. Je kan bijvoorbeeld ook een griepje onder de leden hebben en daardoor ’s ochtends misselijk zijn. Wil je zeker weten of je zwanger bent? Doe dan een zwangerschapstest.

Lees ook: Dit zijn de eerste 19 zwangerschapssymptomen

Wel symptomen, maar niet zwanger

Wist je dat je lichaam je aardig voor de gek kan houden? Als je heel graag zwanger wilt worden kun je zwangerschapsverschijnselen krijgen, zonder dat je zwanger bent. Dit heet ook wel schijnzwanger. Daarnaast kun je sommige dingen gaan aanzien voor symptomen van een zwangerschap, terwijl ze eigenlijk een andere oorzaak hebben. Ga bij vreemde, onverklaarbare klachten dus altijd naar de huisarts of doe voor de zekerheid een zwangerschapstest.

TIP: Online een zwangerschapstest kopen? Dat kan hier.

Eerste zwangerschapssymptomen

In de eerste weken van de zwangerschap zijn er vroege zwangerschapssymptomen waaraan je kunt herkennen dat je zwanger bent. Deze zwangerschapssymptomen kunnen eerder of later voorkomen en zijn heel normaal. Het kan zelfs zo zijn dat sommige symptomen je hele zwangerschap merkbaar zijn.

Als je een regelmatige cyclus hebt, is het uitblijven van je menstruatie vaak het eerste zwangerschapssymptoom. Maar je menstruatie kan bijvoorbeeld ook uitblijven door ziekte of stress. Er zijn ook andere signalen die kunnen wijzen op een zwangerschap, zoals pijnlijke borsten, een opgeblazen buik, misselijkheid en hoofdpijn. Als je last hebt van zwangerschapssymptomen en je bent de laatste tijd seksueel actief geweest dan kan dat wijzen op een zwangerschap.

Zwanger? Hier vind je de mooiste zwangerschapskleding in. Je zult het eerder nodig hebben dan je denkt…

Alle vroege zwangerschapssymptomen op een rij

Vanaf de dag van de bevruchting maakt je lichaam allerlei veranderingen door. De een merkt daar meer van dan de ander. Naast alle lichamelijke veranderingen krijgen veel vrouwen te maken met zwangerschapssymptomen als emotionele buien en moodswings. Als je rookt of drinkt is het verstandig daar nu ook mee te stoppen, omdat dit schadelijk is voor je ongeboren baby.

Hieronder staan de eerste zwangerschapssymptomen op een rij. Heb je last hebt van één of meerdere symptomen? Dan kan dat een teken zijn dat je zwanger bent, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Top-10 zwangerschapssymptomen:

 1. Je wordt niet ongesteld
 2. Gevoelige of gezwollen borsten
 3. Zwangerschapsmisselijkheid
 4. Onverklaarbare vermoeidheid
 5. Hoofdpijn
 6. Stemmingswisselingen
 7. Je moet vaker plassen
 8. Opgeblazen gevoel zwanger
 9. Verbeterde reukzin
 10. Duizeligheid

Eerste signaal: overtijd zijn

Het uitblijven van de menstruatie is voor veel vrouwen de eerste aanwijzing. Maar niet elke vrouw heeft een regelmatige cyclus of weet precies wanneer ze ongesteld moet worden. Als je zwanger bent stopt je menstruatie, maar je kunt nog wel wat bloed verliezen. Dit is dan wel minder dan bij een normale menstruatie. Overtijd zijn is één van de belangrijkste eerste zwangerschapssymptomen.

Overtijd zijn betekent zeker niet altijd dat je zwanger bent, het kan ook een andere oorzaak hebben. Ongesteldheid heeft alles te maken met je eierstokken en/of je hormoonhuishouding. Op het moment dat je niet ongesteld wordt, vindt er geen eisprong plaatst en ben je (tijdelijk) niet vruchtbaar. Je hormoonhuishouding kan door verschillende redenen verstoord raken, zoals: hormonale schommelingen, stress, ondergewicht of overgewicht, extreem afvallen, bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld antidepressiva en antipsychotica), topsport bedrijven, de overgang of ziekte.

Lees ook: Overtijd, maar niet zwanger. Hoe kan dat?

Misselijkheid en/of overgeven

Een vervelend zwangerschapssymptoom: misselijkheid. De bekende ochtendmisselijkheid kan zelfs de hele dag aanhouden. Opeens kan de lucht van verse koffie je naar het toilet doen sprinten. Van dit meest bekende zwangerschapsverschijnsel krijg je vaak 2 tot 8 weken na de conceptie last. Sommige vrouwen krijgen helemaal geen last van ochtendmisselijkheid, terwijl anderen juist heel vaak moeten overgeven en de symptomen zwangerschap week 1 al hebben.

Misselijkheid
Misselijkheid is een van de bekende zwangerschapssymptomen.

Verbeterde reukzin

Je ruikt alles beter, maar ook veel dingen vind je opeens verschrikkelijk stinken. Koffie, sigarettenrook, parfum en uitlaatgassen; sommige zwangere vrouwen ruiken het al van mijlen ver. Dit komt eigenlijk voort uit een beschermingsmechanisme. Je lichaam wil bepaalde (ongezonde) geuren namelijk niet meer toelaten. Net als bij andere vroege zwangerschapssymptomen, gaat het erom dat je lichaam zich op een veilige manier op de zwangerschap voorbereidt.

Meer lezen: Dit is waarom je iemands adem sterker ruikt als je zwanger bent 

Onverklaarbare vermoeidheid

Geen gewone vermoeidheid. Nee, je zou zelfs staand kunnen slapen! Eigenlijk zou je wel de hele dag op de bank of in bed willen liggen. Door alle hormonale veranderingen kun je opeens ontzettend moe zijn, niet zo gek want je lichaam verandert enorm. Dit zwangerschapssymptoom verschijnt al in de eerste week en is dus één van de allereerste signalen van een mogelijke zwangerschap. Vermoeidheid alleen zegt natuurlijk niet zoveel, want het kan ook komen van stress, depressie of je hebt gewoon een drukke tijd achter de rug.

Vaak moeten plassen

Je bent net geweest en je moet alweer. Plassen doet alleen geen pijn zoals bij een blaasontsteking. Dat kan een teken zijn van een zwangerschap. Doordat je baarmoeder groeit en tegen je blaas drukt moet je namelijk vaker naar het toilet. Vaak plassen is een bekend symptoom van zwangerschap, waar alle vrouwen in meer of mindere mate last van krijgen.

Bekijk hier de video ‘Dit is de reden dat je zo vaak moet plassen als je zwanger bent

Gevoelige en veranderende borsten

Door de zwangerschapshormonen veranderen je borsten: ze worden groter. Ook zijn ze gevoeliger en opgezwollen. Je tepels en tepelhoven worden groter en donkerder van kleur. Dit zwangerschapssymptoom kan al 1 of 2 weken na de bevruchting voorkomen. Volgens veel vrouwen is dit dus het eerste signaal dat je zwanger bent. Sommige vrouwen krijgen ook last van jeukende tepels.

Veranderende huid

Opeens last van pukkeltjes en een vette huid? Het kan zijn dat je zwanger bent of ongesteld moet worden. Een veranderende huid is namelijk één van de zwangerschapssymptomen. De acne is gelukkig nooit zo erg als in de pubertijd. En hé: door de zwangerschap gaat je huid (en haar!) meestal ook juist meer stralen.

Hier meer over je huid, haar en nagels tijdens de zwangerschap.

Meer vaginale afscheiding

Je hebt meer vaginale afscheiding dan anders. Het jeukt en stinkt niet en het is normaal van kleur (wittig). Is dat wel het geval, dan kun je een vaginale infectie hebben. Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Duizeligheid

Misschien een van de minder bekende zwangerschapssymptomen: je kunt last hebben van duizeligheid: je voelt je licht in je hoofd en hebt vaak het gevoel dat je flauw gaat vallen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, er verandert namelijk veel in je lichaam.

Lichte bloeding

Soms lijkt het tijdens je zwangerschap net of je ongesteld bent. Ongeveer zes tot twaalf dagen na de conceptie nestelt de eicel zich namelijk in de baarmoederwand. Dat kan buikkramp opleveren en een lichte bloeding die roze of lichtrood van kleur is. Dit zwangerschapssymptoom heet ook wel de innestelingsbloeding. Sommige vrouwen twijfelen daardoor: ben ik zwanger of ongesteld?

Tip: Bloedverlies als je zwanger bent, wanneer moet je aan de bel trekken?

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een van de bekende zwangerschapssymptomen, maar kan helaas ook ontelbaar veel andere redenen hebben: vermoeidheid, honger, misselijkheid, uitdroging, spanning, maar ook veranderde hormonen. Als je veel last hebt van hoofdpijn en als de hoofdpijn ook heftiger dan normaal is, kan dat wijzen op een zwangerschap. Pas in ieder geval op met aspirines als je denkt dat je misschien zwanger bent. Houdt de hoofdpijn aan, dan kun je naar de huisarts gaan.

In het eerste trimester hebben veel vrouwen last van spanningshoofdpijn. Hierdoor krijg je een drukkende of constante doffe pijn aan beide kanten van je hoofd of achterkant van je hoofd en nek. Spanningshoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door een cafeïne-ontwenning of slaapgebrek.

Meer lezen: Dit doen zwangerschapschapshormonen met je lichaam en humeur.

hoofdpijn zwanger
In het eerste trimester hebben veel vrouwen last van hoofdpijn.

Zwanger opgeblazen gevoel

Je hebt een vreemd gevoel in je onderbuik, een opgeblazen gevoel. Je darmen werken opeens traag. Je hebt last van verstopping. Dit kan een zwangerschapssymptoom zijn, maar het kan ook andere redenen hebben. Een opgeblazen gevoel kan pijnlijk en erg vervelend zijn. Het kan komen door hormonen of je baarmoeder die tegen je darmen drukt. Sommige vrouwen hebben daardoor meteen een opgeblazen buik zwanger.

Emotioneel

Het is een van de bekende zwangerschapssymptomen: de veranderende hormonen kunnen je emotioneler maken. Barst je opeens in huilen uit? Of wordt opeens erg kwaad? Dat kan dan komen doordat je zwanger bent. Niet zo gek, als je bedenkt dat er van alles in je lichaam verandert. Vooral je partner zal het door jouw moodswings zwaar te verduren krijgen.

Tips voor je partner: zo ga je om met een zwangere vrouw.

Eetbuien en vreemde eetlusten

Als je zwanger bent verandert meestal je eetpatroon. Je vindt opeens dingen lekker die je normaal gesproken niet zou eten. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld ontzettend zin in augurken, kilo’s sinaasappels of liters melk. Bijna alle vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken vreemde eetlusten en aparte eetcombinaties. Ook kun je enorme eetbuien krijgen.

Jeuk

Jeuk over je hele lichaam, om gek van te worden! Tijdens je zwangerschap kun je opeens last krijgen van zwangerschapsjeuk. Door de hormonen kan je huid namelijk extra droog worden. Ook op plekken waar je huid uitrekt kan jeukende uitslag ontstaan.

Ook het idee dat je zwanger bent? Praat mee op het forum!

Zwangerschapssymptomen per week

Wanneer je welke zwangerschapssymptomen en -kwaaltjes hebt verschilt per persoon. Eigenlijk valt het niet te zeggen van welke symptomen je precies last krijgt, ieder lichaam is anders. In onze zwangerschapskalender kun je per week lezen wat je ongeveer kan verwachten. In week 1 en week 2 ben je nog niet zwanger, er wordt bij zwangerschappen namelijk geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. In week 4 kun je een zwangerschapstest doen.

 1. De eerste symptomen zwangerschap (week 1-12)

  Je zwangerschap is net begonnen, waardoor je lichaam anders reageert dan je gewend bent. Vanaf week 6 voel je waarschijnlijk goed dat je zwanger bent. Je bent moe, je borsten zijn gespannen en je moet vaak plassen. Een aantal dingen die het snelst veranderen: de menstruatie stopt of wordt erg licht, je kan een innestelingsbloeding hebben, je kunt misselijk of rusteloos worden, je borsten zwellen op en zijn gevoelig, je tepels worden donkerder en groter, je moet vaker plassen, je kunt last krijgen van brandend maagzuur, je kunt zonder reden boos, verdrietig of heel blij zijn.

 2. Zwangerschapssymptomen halverwege de zwangerschap (week 13-26)

  Inmiddels weet je al een tijdje dat je zwanger bent. Ook voor de buitenwereld wordt dit steeds beter zichtbaar. Deze zwangerschapssymptomen horen bij het middelste deel van je zwangerschap: je gewicht neemt toe en je wordt dikker, je voelt de eerste bewegingen van je baby, je borsten worden groter, er kan dunne vloeistof (colostrum) uit je tepels komen, je voeten, handen, enkels en gezicht kunnen opzwellen, je kunt spataderen krijgen en je kunt last krijgen van een zogenaamd zwangerschapsmasker op je gezicht: je huid wordt hier iets donkerder. Dit verdwijnt na de zwangerschap weer.

  Lees ook: De groei van je buik van week tot week

 3. Zwangerschapssymptomen tijdens de laatste weken (week 27-40)

  De laatste loodjes wegen het zwaarst. Je kind moet deze weken nog flink groeien om gezond ter wereld te komen. Deze zwangerschapssymptomen kun je hebben tijdens de laatste weken: je kunt je baby ook aan de buitenkant zien bewegen, je navel begint misschien naar buiten te komen, je kunt rugpijn krijgen door het gewicht van je baby en hierdoor ga je anders lopen, je krijgt pijnloze oefenweeën, je wordt kortademig.

Bronnen: VivaNeo, Verloskundigen Aan ’t IJ