Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dit zijn de eerste symptomen bij een zwangerschap

Nog voordat een zwangerschapstest kan aantonen dat je zwanger bent, kunnen ze al opduiken: zwangerschapskwaaltjes en de eerste symptomen van een zwangerschap: van gevoelige borsten tot bloedverlies en misselijkheid. Best verwarrend, aangezien ze op menstruatieklachten lijken.

Advertentie

Wanneer eerste symptomen zwangerschap

Zodra een bevruchte eicel innestelt, begint de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG. Vaak is dit rond de negende dag na je eisprong, een aantal dagen voordat je ongesteld zou moeten worden. Dit hormoon zorgt voor de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je kunt dus al aan je lichaam merken dat je zwanger bent voordat je overtijd bent.

De eerste symptomen zwangerschap

Als je graag zwanger wilt worden, kun je extra alert zijn op signalen van je lichaam die zouden kunnen wijzen op een zwangerschap. Zeker weten doe je het natuurlijk maar op één manier: een zwangerschapstest. Zwangerschapstesten van verschillende merken bestel je hier.

Toch zou je, voor je een zwangerschapstest kunt doen, al het een en ander kunnen merken aan je lichaam. Van deze zwangerschapsverschijnselen kun je al kort na de innesteling last hebben:

 1. Hoofdpijn

  Hoofdpijn kan zich al vroeg in je zwangerschap aandienen, zwangerschapshormonen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Maar het kan ook een gevolg zijn van andere kwalen, zoals misselijkheid en vermoeidheid. Heb je nu meer hoofdpijn dan anders, en houdt het langer aan? Dan kan het zijn dat je zwanger bent.

  Advertentie
 2. Borsten

  Eén of twee weken na de bevruchting kun je al gevoelige borsten hebben. Ook zorgt de verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding: dit verklaart ook waarom je aderen tijdens een zwangerschap vaak beter zichtbaar zijn.

 3. Tepels

  Ook je tepels kunnen bij en zwangerschap gevoeliger zijn en van vorm veranderen. Ze kunnen bijvoorbeeld groter worden of er ontstaan meer bultjes rond je tepel. Vaak gaan gevoelige, pijnlijke tepels gepaard met gevoelige borsten.

 4. Vaker plassen

  Een groeiende baarmoeder zorgt voor druk op de blaas. Het gevolg: de hele tijd moeten plassen. Ga je opvallend vaker naar de wc de laatste tijd? Het kan duiden op een zwangerschap.

 5. Meer slijm of afscheiding

  Niet lang na de bevruchting kun je al merken dat de hoeveelheid vaginale afscheiding toeneemt. Meer afscheiding kan dus een eerste zwangerschapssymptoom zijn. Soms is de afscheiding een beetje roze of bruin van kleur. Dit kan het gevolg zijn van een innestelingsbloeding.

  Advertentie
 6. Bloedverlies

  Tussen de zes en twaalf dagen na de eisprong vindt de innesteling plaats. Dit kan samengaan met een beetje bloedverlies, ook wel een innestelingsbloeding genoemd. Zo’n bloeding kan ontstaan doordat er bij de innesteling een bloedvaatje wordt geraakt. Verlies je een aantal dagen na je eisprong dus wat bloed, kan dat dus toch goed nieuws betekenen als je zwanger probeert te raken. Toch komt zo’n bloeding vaker niet, dan wel voor.

 7. Duizeligheid

  Je licht in je hoofd voelen of last hebben van duizeligheid kan een vroeg teken van een zwangerschap zijn. Dit komt door een plotselinge bloeddrukdaling, waar zwangere vrouwen last van kunnen hebben. Maar het kan ook een indirecte oorzaak hebben, zoals bloedarmoede.

 8. Vermoeidheid

  Na een goede nacht slaap, voel je je nog steeds moe en uitgeput. Natuurlijk kun je gewoon een drukke week hebben gehad, maar het kan ook een zwangerschapssymptoom zijn. Alle ontwikkelingen in een (net) zwanger lichaam kosten een hoop energie. Al een week na de eisprong kun je last krijgen van vermoeidheid.

 9. Pijn en steken in je onderbuik

  Als je baarmoeder groter wordt, rekken de banden waar je baarmoeder aanhangt iets op. Hierdoor kun je last krijgen van pijn en steken in je onderbuik, schuin in de richting van je liezen. Het kan voelen als menstruatiepijn en je kunt het al vrij snel na de bevruchting hebben.

 10. IJzersmaak

  Sommige vrouwen die net zwanger zijn hebben een aparte smaak in hun mond: een soort metaal- of ijzersmaak.

 11. Misselijkheid

  Misschien wel het meest bekende (en vervelende!) zwangerschapskwaaltje: ochtendmisselijkheid. Al na twee tot acht weken kun je hier last van hebben en het kan de hele dag aanhouden. Het blijft dus helaas niet altijd alleen bij de ochtend.

 12. Lage rugpijn

  Door een verandering in de hormoonspiegel kun je al vroeg in de zwangerschap lage rugpijn krijgen. Later, als je buik zwaarder wordt en je houding verandert, kunnen de rugklachten doorzetten.

 13. Verbeterde reukzin

  Koffie, sigarettenrook of parfum: opeens ruik je het al van mijlen ver. Het zou kunnen dat je zwanger bent. Zwangere vrouwen hebben een verbeterde reukzin. En dat is niet voor niets: Je lichaam wil bepaalde (ongezonde) geuren namelijk niet meer toelaten. Een echt beschermingsmechanisme.

 14. Droge ogen

  Ook ogen die droog aanvoelen kunnen wijzen op een zwangerschap. Maar een airco, te weinig knipperen of lang achter de laptop zitten kunnen natuurlijk ook leiden tot droge ogen.

 15. Veranderde huid

  Opeens last van pukkeltjes, een vette of juist een droge huid? Het kan zijn dat je zwanger bent (of ongesteld moet worden). Een veranderde huid is namelijk één van de zwangerschapssymptomen.

 16. Meer trek of vreemde eetlusten

  Aparte eetcombinaties en opvallend meer trek of zelfs eetbuien. Veel zwangere vrouwen hebben er last van. Het kan zijn dat je bepaald eten opeens links laat liggen of trek hebt in iets wat je normaal niet lekker vindt.

 17. Emotioneel

  Zonder reden in tranen uitbarsten of opeens heel boos worden: geef de hormonen maar de schuld. Ze kunnen je namelijk een stuk emotioneler maken. Het kan een zwangerschapssymptoom zijn.

 18. Brandend maagzuur

  Aan het begin van de zwangerschap kun je last hebben van brandend maagzuur omdat je hormoonhuishouding verandert. Door het hormoon progesteron kan de spier die de maag afsluit verslappen. Later in de zwangerschap kun je hier ook last van hebben, doordat je groeiende baarmoeder meer plek in je buikholte inneemt. Je maag komt zo in verdrukking.

 19. Overtijd

  Het is één van de duidelijkste eerste symptomen bij een zwangerschap: je wordt niet ongesteld. Voor veel vrouwen het moment op een zwangerschapstest te doen. Deze is al betrouwbaar vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Ben je niet ongesteld, maar voel je je toch echt zwanger? Test dan over een paar dagen nog eens. Het kan zijn dat je lichaam nog niet voldoende van het hormoon hCG heeft aangemaakt.

Toch hoeft het uitblijven van de menstruatie niet altijd te betekenen dat je zwanger bent. Overtijd, maar niet zwanger kan ook komen door onder andere stress, medicijnen of over- en ondergewicht.

Bronnen: ThuisartsVerloskundig Centrum De Wieg

 

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting