Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Alle zwangerschapskwaaltjes waar je last van kunt krijgen

Vaak horen ze er helaas gewoon bij: zwangerschapskwaaltjes. Niet elke zwangere vrouw heeft er evenveel last van, maar je krijgt bijna altijd wel te maken met één of meer van deze (onverwachte) kwaaltjes.

Advertentie

Be prepared, het is een lange lijst! Maar gelukkig krijg je echt niet al deze kwaaltjes voor je kiezen.

 1. Misselijkheid

  Misschien wel het bekendste zwangerschapskwaaltje: zwangerschapsmisselijkheid. Het wordt ook wel ochtendmisselijkheid genoemd, omdat veel vrouwen er ’s ochtends last van hebben. Maar je kunt er ook op een ander moment last van hebben: ’s middags, ‘s avonds of ’s nachts. Veel vrouwen hebben alleen in het eerste trimester last van misselijkheid, bij anderen gaat het na ongeveer zestien weken over, maar weer anderen hebben er de hele zwangerschap last van.

  Sommige vrouwen hebben een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid, hyperemesis gravidarum, waardoor ze heel veel moeten overgeven en niet meer normaal kunnen functioneren.

  Lees ook: 8 dingen die niemand je vertelt over ochtendmisselijkheid

 2. Pijnlijke borsten

  Gespannen, pijnlijke borsten: daar krijgen veel vrouwen al vroeg in de zwangerschap last van. Dit kwaaltje staat ook wel bekend als een van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je borsten kunnen gezwollen zijn en worden erg gevoelig, waardoor het pijn kan doen als je ze aanraakt of als er kleding langs schuurt. Bij de meeste vrouwen gaat het na een paar weken vanzelf over.

  Advertentie

  Tip: dit kun je doen tegen jeukende tepels.

 3. Extreme vermoeidheid

  Veel vrouwen voelen zich ontzettend moe tijdens de zwangerschap, zeker in de eerste weken of maanden. Dat is ook niet gek: er gebeurt zoveel in je lichaam en dat kost extra energie. Lees hier wat de oorzaken van de extreme vermoeidheid zijn en wat je ertegen kunt doen.

  Tip: Installeer jezelf eens wat vaker onder een lekker plaid op de bank

 4. Bandenpijn

  Vanaf de zijkanten van je baarmoeder lopen twee banden naar je schaamheuvel en vanaf de onderkant lopen twee banden naar je heiligbeen. Hoe groter je baarmoeder wordt, hoe meer spanning er op deze banden komt te staan. Die bandenpijn kan zorgen voor pijn in je liezen, schaamstreek en onderbuik. Aan het begin van je zwangerschap kan het voelen als gewone menstruatiekramp, maar rond de twintig weken kan het een nare, scherpe pijn zijn, die langere tijd aanhoudt.

  Advertentie
 5. Bekkenpijn, rugpijn, pijn in lies of stuitje

  Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkenpijn. Je gewicht en houding veranderen tijdens je zwangerschap en de bekkengewrichten worden beweeglijker. Welke klachten je precies hebt door bekkenpijn kan per vrouw verschillen. Het kan zich uiten in lage rugpijn, steken rond het schaambeen, pijn in je lies, je bil, benen of rondom het stuitje. Raadpleeg je huisarts, een (bekken)fysiotherapeut of chiropractor als je hier last van hebt.

  16 tips bij bekkenpijn: wat je zelf kunt doen ter verlichting.

 6. Zwangerschapsischias (rugpijn)

  Een andere vorm van rugpijn die tijdens de zwangerschap kan optreden, is zwangerschapsischias. Het verschil met (lage) rugpijn door bekkenpijn, is dat zwangerschapsischias er vaak plotseling ‘inschiet’. De oorzaak is een beknelde zenuw. Het geeft een branderig en zwak gevoel in de spieren, tintelingen in de benen, voeten of tenen en kramp in de spieren.

 7. Kortademigheid

  Kortademigheid of benauwdheid tijdens de zwangerschap komt heel veel voor, ongeveer zestig procent van de vrouwen heeft er last van. Het kan geen kwaad, maar sommige vrouwen gaan hierdoor sneller of oppervlakkiger ademhalen, waardoor ze gaan hyperventileren. Ademhalingsoefeningen kunnen dan uitkomst bieden: lees hier hoe je dat doet.

 8. Bloedend tandvlees of tandvleesontsteking

  Als je zwanger bent neemt de doorbloeding van je lichaam toe. Je lichaam maakt veel meer bloed aan en je bloedvaten worden slapper en dunner. Daardoor kunnen ze vrij snel gaan bloeden. Dit kan zich uiten in bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen. Ook heb je tijdens je zwangerschap meer kans op een tandvleesontsteking. Goede tandverzorging is daarom extra belangrijk. Lees hier wat de do’s en don’ts zijn voor een zwangere vrouw tijdens een tandartsbezoek.

 9. Bloedneus of droge neus

  Net als bloedend tandvlees, is een spontane bloedneus een typisch zwangerschapskwaaltje dat te maken heeft met de toegenomen doorbloeding. In de slijmvliezen van je neus worden meer kleine haarvaatjes gevormd, die gevoelig zijn voor aanraking‚ druk of andere prikkels. Maar de slijmvliezen in je neus worden door de zwangerschapshormonen ook droger. Daardoor krijgen sommige vrouwen last van een droge neus. Gevolg daarvan is dat je vatbaarder bent voor ziektes en veel sneller verkouden wordt.

 10. Droge mond of vieze smaak

  Naast een droge neus kun je tijdens je zwangerschap ook een droge mond hebben. Dat heeft ook weer te maken met de hormonale veranderingen in je lichaam. Door die droge mond kan je adem wat slechter ruiken, er kan witte aanslag op je tong ontstaan of je kunt er een vieze smaak in je mond door krijgen.

 11. Kramp in kuiten

  Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van kramp in hun kuiten, en dan vooral ’s nachts. Ben je een van de ongelukkigen die hier last van hebben, probeer dan overdag oefeningen te doen. Beweeg je benen, enkels en voeten zachtjes, dat kan voorkomen dat je ‘s nachts gewekt wordt door een krampaanval. Blijf je last hebben van de kramp, overleg dit dan met je verloskundige.

  Tip: dit kun je doen om het risico op kramp te verkleinen.

 12. Opvliegers en zweten

  Tijdens je zwangerschap kun je het ineens warm krijgen en gaan zweten. Deze opvliegers en zweetaanvallen worden veroorzaakt door hormonen. Ook is je lichaamstemperatuur hoger tijdens je zwangerschap. Vaak duurt zo’n opvlieger niet meer dan dertig seconden.

 13. Brandend maagzuur

  Doordat je baarmoeder groter wordt, komt er meer druk op je maag. Bovendien werkt de sluitspier naar de slokdarm minder goed door het hormoon progesteron, waardoor brandend maagzuur makkelijker omhoog kan komen. Heb je hier veel last van, pas dan op met koffie, sinaasappelsap, vet en koolzuur. Er zijn sowieso verschillende voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap.

  Lees ook: Dít helpt jou om je beter te voelen tijdens je zwangerschap

 14. Pigmentvlekken

  Tijdens je zwangerschap heb je een grotere kans op pigmentvlekken, zoals een zwangerschapsmasker (melasma). Je kunt het mogelijk voorkomen door jezelf elke dag goed in te smeren met zonnebrandcrème en zo min mogelijk in de zon te gaan zitten. Ook op andere plekken op je lichaam kun je pigmentvlekken krijgen. Moedervlekken kunnen groter en donkerder worden, je tepels kunnen donkerder van kleur worden en er kan op je buik een zwangerschapsstreep ontstaan.

  Lees hier meer over zonbescherming voor zwangere vrouwen.

 15. Striae

  Door de groei van je buik, borsten, heupen en billen kun je op al deze plekken striae (zwangerschapsstriemen) krijgen. Dit komt doordat het onderhuidse bindweefsel van je huid de snelle groei niet kan bijhouden. Daardoor scheuren de elastische vezels in het bindweefsel en ontstaan onderhuidse littekens. Je kunt het niet voorkomen en als je de striemen eenmaal hebt, zullen ze ook niet meer verdwijnen, maar je kunt ze wel verminderen: lees hier hoe je dat doet.

 16. Zwangerschapsacne

  Nog een huidkwaaltje: sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap een onrustige huid. Niet alleen op je gezicht, maar ook op je benen, armen, rug en decolleté kun je last krijgen van zwangerschapsacne. Je hormonen zijn de boosdoener. Gelukkig verdwijnt het een paar maanden na je bevalling meestal vanzelf weer.

 17. Gezwollen enkels, voeten en handen

  Tijdens je zwangerschap hou je vaak extra vocht vast. Door de zwaartekracht zakt dat vocht naar beneden en kun je dikke enkels en voeten krijgen. Dit wordt ook wel zwangerschapsoedeem genoemd. Ook in je handen en polsen kun je vocht vasthouden. Daardoor kan er druk ontstaan op het bindweefsel en de middelste handzenuw, die vanuit je onderarm door je pols naar je hand loopt. Hierdoor kun je een doof en tintelend gevoel in de uiteinden van je vingers krijgen en zelfs pijnklachten, vergelijkbaar met slapende handen. Dit heet het carpaal tunnel syndroom.

 18. Verstopping, diarree of winderigheid

  Je darmen werken (dankzij het hormoon progesteron) langzamer tijdens je zwangerschap en komen ook nog in de knel door je baarmoeder. Daardoor kun je last krijgen van obstipatie. Ook winderigheid en een opgeblazen gevoel komen vaak voor bij zwangere vrouwen. Andere vrouwen krijgen juist last van diarree tijdens de zwangerschap. Dat is geen typische zwangerschapskwaal, maar kan er wel mee te maken hebben. Doordat je groeiende baarmoeder je darmen naar de zij- en bovenkant duwt, zijn ze gevoeliger en krijg je sneller dan normaal diarree, bijvoorbeeld door een virus of als je iets verkeerds hebt gegeten.

 19. Aambeien of fissuren

  Ook krijgen veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of de bevalling aambeien of fissuren. Aambeien zijn gezwollen bloedvaten aan de binnenkant van de endeldarm, vlakbij de anus. Fissuren zijn kleine scheurtjes in de anus. Heb je jeuk of pijn rondom de anus, of last van bloedverlies tijdens de ontlasting of bij het afvegen, dan kun je aambeien of fissuren hebben. Ze ontstaan vaak tijdens of na de bevalling, door het harde persen. Lees hier wat je kunt doen als je last hebt van aambeien of fissuren.

 20. Urineverlies

  Urineverlies tijdens de zwangerschap wordt ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd. Het kan gaan om een paar druppeltjes of een hele plas. Een van de oorzaken hiervan is dat je tijdens de zwangerschap sowieso vaker moet plassen dan normaal, doordat je nieren meer vocht moeten verwerken en er meer druk op de blaas komt te staan. Ook krijgt de blaas steeds minder ruimte door je groeiende baarmoeder. Daarnaast verslappen je blaasspier, sluitspieren en bekkenbodemspieren, waardoor het moeilijker wordt om deze spieren te controleren en je plas op te houden.

  Check deze tips voor het oefenen van je bekkenbodem.

 21. Blaasontsteking

  Tijdens je zwangerschap heb je een grotere kans op blaasontsteking. Je kunt het herkennen aan een zeurende pijn in je onderbuik of pijn in je rug, verandering in kleur of geur van de urine en continu moeten plassen. Al is vaak plassen sowieso iets waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Je kunt ook de kenmerkende pijn van een blaasontsteking hebben bij het plassen, al voelen veel zwangere vrouwen die pijn juist niet.

 22. Vaginale afscheiding

  Zwangere vrouwen hebben meer vaginale afscheiding dan normaal. Hoe verder je bent in de zwangerschap, hoe meer de afscheiding kan toenemen. De afscheiding hoort vloeibaar, doorzichtig wit en geurloos te zijn, maar kan wat dunner en wateriger zijn dan voor je zwangerschap. Heeft je afscheiding een andere kleur of substantie, dan is het goed om ermee naar de huisarts te gaan.

 23. Harde buiken

  Tijdens je zwangerschap is je baarmoeder gevoeliger en kan zich daardoor samentrekken, bijvoorbeeld als hij groeit, maar ook bij drukte, stress of bewegingen van je kind. Dat samentrekken kan zorgen voor harde buiken. Tegen het einde van de zwangerschap gebeurt het meestal vaker. Het kan onprettig aanvoelen, maar het hoort geen pijn te doen.

  Lees ook: Zo herken je een echte wee

 24. Duizeligheid en flauwvallen

  Tijdens je zwangerschap kunnen je bloedvaten wat slapper zijn dan normaal en langzamer samentrekken. Het bloed stroomt daardoor minder goed terug uit de benen naar je hart. Ook kan de baarmoeder de doorbloeding wat belemmeren. Hierdoor kun je last krijgen van duizeligheid en/of flauwvallen. Een lage bloeddruk of lage bloedsuikerwaarde kan ook de oorzaak zijn van duizeligheid. Daarnaast kan duizeligheid door zuurstoftekort ontstaan als je op je rug ligt, doordat je grotere, zware baarmoeder een belangrijke ader naast de ruggengraat dichtdrukt. Daarom wordt aangeraden om op je zij te slapen tijdens je zwangerschap.

 25. Bloedarmoede

  Je verloskundige controleert (minimaal) twee keer het hemoglobinegehalte in je bloed als je zwanger bent. Dit is om te controleren of je geen ijzertekort hebt. Een ijzertekort kan bloedarmoede veroorzaken. Omdat een tekort aan ijzer geleidelijk ontstaat, en de symptomen snel te verwarren zijn met andere zwangerschapsklachten, is het lastig te herkennen. Vandaar dat je verloskundige het voor je in de gaten houdt. Lees hier aan welke symptomen je bloedarmoede kunt herkennen.

 26. Hoge of lage bloeddruk

  Gedurende je zwangerschap controleert je verloskundige ook regelmatig je bloeddruk. Je bloeddruk kan namelijk alle kanten op vliegen als je zwanger bent. Hij kan te laag worden, wat meestal niet zoveel gevolgen heeft, behalve misschien wat duizeligheid of vermoeidheid. Maar als je bloeddruk te hoog wordt, kan dit wel grote gevolgen hebben voor jou of de baby. Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap wordt ook wel zwangerschapshypertensie genoemd. Als je naast een hoge bloeddruk ook andere klachten krijgt, moet je snel aan de bel trekken: dan bestaat het risico dat je pre-eclampsie (vroeger ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd) of het HELLP-syndroom hebt.

 27. Hoofdpijn

  Hoofdpijn tijdens de zwangerschap komt veel voor en is heel normaal. Het kan allerlei oorzaken hebben: je rondvliegende zwangerschapshormonen, spanning of stress, of het kan het gevolg zijn van andere kwaaltjes, zoals misselijkheid en vermoeidheid. Lees hier wat je kunt doen tegen hoofdpijn als je zwanger bent.

 28. Zwangerschapsdementie

  Het gevoel dat je hoofd vol watten zit, je alles vergeet en je je scherpte totaal kwijt bent: dat is zwangerschapsdementie. Het is geen fabeltje, maar bestaat echt. Tijdens je zwangerschap worden je reactievermogen en het werkgeheugen aangetast. Na je bevalling blijft dit vaak nog wel even zo. Daarnaast staan je zwangerschap en baby op één en denk je gewoon minder aan andere dingen. De vermoeidheid en het slaapgebrek doen de rest.

  Meer lezen: Komt je geheugen weer terug na de bevalling?

 29. Stemmingswisselingen

  Huilbuien, heftige reacties om niks, wisselende emoties en woede-uitbarstingen: als je hier last van hebt tijdens de zwangerschap, ben je niet de enige. Stemmingswisselingen zijn heel normaal als je zwanger bent, met dank aan je hormonen. Maar soms is er meer aan de hand. Ongeveer één op de tien vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap psychische klachten, zoals een angststoornis of prenatale depressie. Lees hier wat de kenmerken daarvan zijn. Herken je jezelf erin, trek dan aan de bel bij je verloskundige of huisarts.

 30. Slapeloosheid

  Je zwangerschapshormonen kunnen je slaapritme flink verstoren. Het gevolg: slapeloze nachten. Veel zwangere vrouwen hebben last van slapeloosheid: ze slapen moeilijk in, worden ‘s nachts vaak wakker of zijn al heel vroeg klaarwakker. Gevolg daarvan is weer dat je flink vermoeid kunt zijn.

 31. Jeuk

  Ah, jeuk! Tijdens de zwangerschap kun je er flink last van hebben. Er zijn verschillende vormen van zwangerschapsjeuk, met stuk voor stuk verschillende oorzaken. Een vervelende en mogelijk gevaarlijke vorm van zwangerschapsjeuk is zwangerschapscholestase: gigantische jeuk aan je handpalmen of onder je voeten. Ook lastig zijn jeukende tepels. Dat ontstaat vaak al vroeg in de zwangerschap, maar ook tegen het einde van de zwangerschap of na de bevalling kunnen je tepels flink jeuken.

 32. Spataderen

  Als je zwanger bent, is de kans op spataderen een stuk groter: ongeveer vijf tot twintig procent van de zwangere vrouwen krijgt er last van. Het vervelende van dit kwaaltje is dat de spataderen meestal niet meer weggaan na de zwangerschap. Je kunt ze wel laten weghalen. Spataderen kunnen gevoelig zijn of zelfs pijn doen.

 33. Rusteloze benen

  Eén op de vier zwangere vrouwen heeft last van rusteloze benen: het gevoel van getintel of gekriebel in je benen, dat alleen ophoudt als je je benen continu blijft bewegen. Je krijgt er vooral last van op momenten dat je benen in een rusthouding zijn, bijvoorbeeld als je ’s avonds op de bank zit, in bed ligt of tijdens een lange autorit.

 34. Trombose

  Tijdens je zwangerschap heb je een grotere kans op trombose: een ziekte waarbij zich bloedstolsels vormen in de bloedvaten. Dat komt doordat je zwaarder wordt, meer bloed aanmaakt en minder beweegt. Een trombosebeen herken je aan een dikke, glanzende kuit, pijn aan je onderbeen of een rood en warm been. Dit kan vrij plotseling optreden en moet meteen worden behandeld, omdat er anders levensbedreigende complicaties zoals een longembolie kunnen optreden.

 35. Zwangerschapsdiabetes

  Ongeveer vijf procent van de zwangere vrouwen krijgt last van ‘zwangerschapssuiker’, een tijdelijke vorm van diabetes. Vaak kun je het zelf moeilijk herkennen, al kun je veel meer dorst hebben dan normaal en veel moeten plassen. Je verloskundige kan het herkennen aan een extreme groei van de baarmoeder, een (in verhouding) erg grote baby of veel vruchtwater. Lees hier meer over zwangerschapsdiabetes.

  Bronnen: De verloskundige (KNOV)

Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu