Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9 zwangerschapskwaaltjes waar bijna niemand over praat

Dat je tijdens je zwangerschap misselijk en moe kunt zijn, weten we. Maar er kunnen ook kwaaltjes bij horen die we liever niet aan de grote klok hangen. Deze ongemakken zijn nu eenmaal niet zo sexy, maar ze gaan wél weer over.

Advertentie

Tip! Een voedingskussen helpt je beter te slapen als je (hoog)zwanger bent. Je shopt ‘m via deze link.

1. Pukkels

We hopen natuurlijk allemaal op die befaamde ‘zwangerschapsglow’, maar in de praktijk zijn maar weinig vrouwen hiermee gezegend. Sterker nog: veel vrouwen krijgen juist last van acne tijdens de zwangerschap. Lees hier meer over je huid, haar en nagels als je zwanger bent. 

2. Bloedend tandvlees

Schrik niet als je tandenborstel ineens onder het bloed zit. Je buik is namelijk niet het enige lichaamsdeel dat beter doorbloed raakt tijdens je zwangerschap: dit geldt onder andere ook voor je tandvlees. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft hierdoor last van bloedend tandvlees in het tweede en derde trimester van de zwangerschap.

3. Bloedneus

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam meer bloed aan, voor zowel jou als je baby. Je bloedvaten worden dunner en je slijmvliezen zijn ook nog eens beter doorbloed. Door de toename van de hoeveelheid bloed komt er een grotere druk op de dunnere en slappere bloedvaatjes te staan, waardoor de vaatjes sneller kunnen scheuren. Het gevolg kan een flinke bloedneus zijn.

Advertentie

4. Maagzuur

Heb je een branderig gevoel in je slokdarm, pijn in je maag en zure oprispingen? Tja, brandend maagzuur is een van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Niet fijn, maar het zou er wél op kunnen wijzen dat je baby wordt geboren met een flinke bos haar. En dat is geen bakerpraatje!

Meer lezen: Dit zijn de meest bekende bakerpraatjes over zwangerschap

5. Zweet

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van overmatige transpiratie. Dit kan al heel vroeg ontstaan in de zwangerschap, tussen de vier en zes weken. Voor sommige vrouwen is het zelfs een van de eerste symptomen waaraan ze merken dat ze zwanger zijn. Ook kun je ineens last krijgen van hevige zweetaanvallen tijdens de slaap. Helaas is hier weinig aan te doen, maar wees gerust: na je bevalling ben je hier weer snel vanaf.

6. Obstipatie

Tijdens de zwangerschap werken je darmen langzamer en daarnaast komen ze in de verdrukking door je groeiende baarmoeder. Bij sommige vrouwen leidt dit tot een verstopping (obstipatie). Gelukkig zijn er dingen die helpen: vermijd koffie, drink veel water, eet vezelrijke voeding en zorg dat je regelmatig beweegt.

7. Je neus werkt extra goed

Klinkt misschien prettig, maar is het niet altijd. Ineens ruik je alles extra goed en kun je bepaalde geuren niet meer uitstaan. De adem van een collega bijvoorbeeld, of de deo van je partner. Meer weten? Dit onderzoek bewijst: zwangere vrouwen ruiken echt beter in het eerste trimester. 

8. Aambeien

Yep, spataderen tussen je billen. Heel veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap of tijdens de bevalling (door het persen) last van aambeien, maar toch praat bijna niemand hierover.

9. Afscheiding

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen vaak meer vaginale afscheiding dan normaal. De afscheiding is bovendien dunner en wateriger dan je gewend bent. Ook dit gaat weer over als je baby geboren is.

Meer zwangerschapskwaaltjes: